Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 7, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

7 Eigenschappen van lassen
 

7.1 Trekgedrag


Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Gesteld dat er gebruik is gemaakt van geschikt duplex lastoevoegmetaal, staat niets in de weg om te voldoen aan de treksterktewaarden zoals die zijn gespecificeerd voor het basismetaal binnen het temperatuurtraject dat normaal wordt gehanteerd voor duplex roestvast staal. Er is verder weinig verandering waar te nemen in de trekeigenschappen over een breed gebied aan ferrietniveaus in het lasmetaal. Indien er lastoevoegmetaal op basis van nikkel wordt gebruikt, kan het lasmetaal volledig austenitisch zijn hetgeen resulteert in teruggelopen treksterkte. In geval van sterke opmenging met het basismetaal bestaat het risico van uitscheiding van intermetallische verbindingen, hetgeen de taaiheid nadelig kan beïnvloeden. De rek van het lasmetaal ligt gewoonlijk onder die van het basismetaal, maar waarden rond 25% zijn bereikbaar.

7.2 Hardheid


De hardheid van duplexlassen is vaak hoger dan die van het basismetaal, vanwege de spanning die door de opwarm- en afkoelcyclus wordt geïntroduceerd. Het schijnt verder een gevolg te zijn van toevoeging van legeringselementen, omdat superduplextypen allemaal harder zijn dan de lagergelegeerde typen. De toename in hardheid doet zich voor bij zowel lasmetaal als WBZ, met name in het gebied van de grondnaad. Deze door spanning geïnduceerde hardheid wordt veroorzaakt door samenpersing van het gebied tijdens afkoeling en is een functie van het aantal lasgangen, dat wil zeggen dat meervoudige lassen in dikker materiaal hogere hardheidswaarden opleveren.
De hardheid van het basismetaal is een bron van zorg voor koudbewerkt metaal dat is bedoeld voor gebruik in sour omstandigheden, omdat dan NACE-standaard MR0175 in werking treedt. In deze standaard wordt uiteengezet dat de hardheid van lassen aan dezelfde criteria moet voldoen als het basismetaal, uitgedrukt in HRC (Rockwell C-schaal). Voor het bepalen van de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht