Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 4, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

4 Corrosie


4.1 Inleiding

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

De corrosie-eigenschappen van duplex roestvast staal en van roestvast staal in het algemeen, worden hoofdzakelijk bepaald door het vermogen om te passiveren en in de passieve toestand te blijven in het bedrijfsmilieu. Er bestaan echter fundamentele verschillen in het legeringsontwerp van duplex en van austenitisch roestvast staal, hetgeen leidt tot aanzienlijke variaties in hun corrosiegedrag, met name in milieus waar uniforme corrosie plaats vindt. Daar staat tegenover dat austenitisch en duplex roestvast staal met equivalente PREN vaak overeenkomstige kritische putcorrosie- en spleetcorrosietemperaturen vertonen in chloride milieus.
De belangrijkste legeringselementen met betrekking tot plaatselijke corrosie-eigenschappen van duplex roestvast staal zijn Cr, Mo en N, terwijl Ni hoofdzakelijk dient om de austenietfase te stabiliseren. Deze legeringselementen zijn echter niet gelijkelijk verdeeld over de beide fasen, de ferriet bevat meer Cr en Mo en de austeniet bevat meer Ni en N. Sterker nog, de N bevindt zich vrijwel volledig in de austenietfase. In typen uit de begintijd, werd de austenietfase bij voorkeur aangetast, maar in moderne typen, met hogere overall stikstofgehaltes, werd het mogelijk om de corrosieweerstand in balans te brengen over de beide fasen.
 

Afbeelding 1. 0,1 mm/j isocorrosiecurven in stilstaand zwavelzuur.
 

Afbeelding 2. 0,1 mm/j isocorrosiecurven in stilstaand zwavelzuur.


4.2 Uniforme corrosie


4.2.1 Zwavelzuur
Alle duplextypen vertonen lagere corrosiesnelheden dan 304L en 316L in verdund zwavelzuur (afbeelding 1). Hogergelegeerde typen zijn beter bestand dan S32304, met gemeten lage corrosiesnelheden in zowel verdunde (minder dan 40%) als geconcentreerde (meer dan 85%) oplossingen (afbeelding 2) met wat variatie in gedrag, die kennelijk afhangt van de mate van beluchting (afbeelding 3). Deze afbeeldingen laten zien dat...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht