Go to top

Scheurvormende spanningscorrosie en een schadegeval

Lassen in austenitisch roestvast staal zijn vaak onderhevig aan corrosieve aantasting. De aard van deze aantasting is een functie van thermische voorgeschiedenis van de las, de bedrijfstemperatuur en milieu, alsmede het spanningsniveau van zowel aangelegde spanningen als inwendige restspanningen. Hier zal de aandacht worden gericht op scheurvormende spanningscorrosie.

A.J. Schornagel

De scheurvormende spanningscorrosie (SSC) van austenitische roestvast staal kan optreden als het tegelijkertijd wordt blootgesteld aan een trekspanning en een specifiek corrosief milieu. De belangrijke variabelen die van invloed zijn op SSC zijn temperatuur, milieu, materiaalsamenstelling, spanningsniveau en microstructuur. Scheurvoortplanting kan hetzij transkristallijn hetzij interkristallijn verlopen, afhankelijk van de wisselwerking van voornoemde variabelen. Interkristallijne scheurvormende spanningscorrosie (IKSSC) kan optreden zelfs als de legering ongevoelig is voor interkristallijne corrosie (IKC). De aanwezigheid van rest trekspanningen in de WBZ kan corrosieve aantasting en scheuring versnellen, in het bijzonder op gesensitiseerde korrelgrenzen.
Transkristallijne SSC wordt eveneens waargenomen in austenitisch roestvast staal. Deze vorm van scheuring hangt gewoonlijk samen met chloridehoudende milieus (zeewater), maar kan ook optreden in caustische media. De ionen van de halogeengroep (fluor, chloor, broom en jodium) zijn grotendeels verantwoordelijk voor het bevorderen van SSC. Van de haliden, veroorzaakt het chlorideion het grootste aantal schadegevallen. Afbeelding 1 toont een voorbeeld van transkristallijne SSC in roestvast staal van het type 316. Merk op dat de scheuring is ontstaan aan de teen van de las, waarschijnlijk vanwege het hoge niveau aan restspanningen op die plaats.
 

Afbeelding 1. Transkristallijne SSC die is ontstaan nabij de teen van een las in roestvast staal 316L.

Chloride SSC


Lassen in roestvast staal van de 300-reeks, met uitzondering van de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht