Go to top

Materialen voor Warmtewisselaars

Tweeslachtigheid in falen van een warmtewisselaar

Warmtewisselaars zijn er in vele maten en soorten, en kunnen worden gemaakt van diverse materialen, voornamelijk metalen. Zo zijn er platenwisselaars of warmtewisselaars met bundels bestaande uit rechte, spiraalvormige pijpen of gevinde pijpen. Ieder type warmtewisselaar heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen en ook een eigen theoretisch maximaal vermogen van warmteoverdracht.

ir. Lammert Brantsma, IWE, IWI, ir. Jelle Brantsma, IWE,

Zo zijn warmtewisselaar met vaste pijpplaten heel populair omdat de kappen (heads) relatief eenvoudig kunnen worden verwijderd om de binnenkant van de pijpen te reinigen.
En warmtewisselaars met een floating head (een bundel met één beweegbare pijpenplaat, zoals getoond in figuur 1) zijn weer geschikter voor toepassingen waarbij verschillen tussen de temperaturen van de warme en koude processtromen onacceptabele spanningen in axiale richting van de vatwand en de pijpen zouden kunnen veroorzaken. De floating head kan immers bewegen, waardoor de pijpen en de vatwand de mogelijkheid hebben om vrij te expanderen.
 


Figuur 1. Warmtewisselaar met een bundel met rechte pijpen en een floating head (omcirkeld).
 

Zoals uit figuur 1 duidelijk zal zijn, moet er een afdichting worden gerealiseerd tussen de vatwand en de pijpenplaat van de floating head. Anders zouden immers de twee te scheiden processtromen met elkaar in aanraking komen. Die afdichting kan bijvoorbeeld uit een kunststof ring (seal) bestaan, afhankelijk van de procesomstandigheden (temperatuur, druk, media, etc.).

Bepaald door steeds weer andere redenen, worden verschillende materialen bij warmtewisselaars toegepast; Vanwege sterkte eigenschappen tot corrosie- of oxidatiebestendigheid, vanwege warmtegeleiding of gewoon vanwege de kostprijs en verkrijgbaarheid.
In het ontwerp- en constructieproces is de materiaalkeuze en het type toe te passen warmtewisselaar dus essentieel. Maar ook al zijn het materiaal en het type...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht