Go to top

Lassen m.b.v. schokgolven explosieve

Een vrij onbekende lasmethode is de methode m.b.v. explosieve schokgolven. Deze methodiek is een vorm van kouddruklassen en de benodigde druk komt tot stand door de explosie van geselecteerde springstoffen. In de afbeeldingen 1 en 2 wordt dit schematisch voorgesteld.


Artikel gepubliceerd in Roestvast staal nummer 5 1988, artikel 30Afb. 1 laat de situatie voor de explosie zien terwijl afb. 2 een momentopname is tijdens de ontploffing. Op het botsingspunt tussen de twee metalen ontstaan gigantische drukken die ertoe leiden dat de oppervlakken over een geringe diepte superplastisch worden. De schokgolf die ontstaat, laat zich door deze superplasticiteit aftekenen in de metaalovergang waardoor alle oxiden gebroken worden en voor het detonatiefront weggedreven worden in een zgn. jet. Door de enorme druk komen de metaalroosters dicht bij elkaar waardoor de atomen in elkaars beïnvloedingssteer komen. Dit leidt tot een atomaire binding omdat de valentie-elektronen in elkaars banen gaan bewegen. Deze binding is per definitie een metaalbinding en heeft indrukwekkende mechanische waarden. In principe zijn alle metaalcombinaties op deze wijze te lassen. Veel voorkomende verbindingen zijn RVS/Al, AI/C-staal, Cu-leg/RVS, Al/Cu enz. Al deze verbindingen komen tot stand in een vacuüm atmosfeer waardoor de binding geoptimaliseerd wordt.Afb. 1. Situatie voor de explosie.


Afb. 2. Een momentopname tijdens de ontploffing.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht