Go to top

Invloed structuur op de uitstroomsnelheid bij extruderen aluminium

Een van de belangrijkste extrudeerbaarheidskarakteristieken van aluminiumlegeringen is de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. Dit is de snelheid waarbij, als deze wordt overschreden, oppervlaktescheuren ontstaan in geëxtrudeerde halffabrikaten. De maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid is een structuurgevoelige karakteristiek, die binnen twee orden van grootte kan variëren afhankelijk van legeringstype en billetstructuur. De maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid heeft een aanzienlijke invloed op het productieproces, omdat die capaciteitsbepalend is.

Weerstand tegen vervorming


Vervormingsweerstand is de bepalende factor voor het vaststellen van de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. De vervormingsweerstand hangt af van de chemische samenstelling van de legering en van de structuur van de te extruderen billet. Chemische samenstelling heeft een sterke invloed op de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. Een toename van het gehalte aan legeringselementen veroorzaakt hogere oplossingsharding en daarmee hogere vervormingsweerstand. Zo bedragen de vervormingsweerstanden van AMg1 en AMg6 legeringen (gemiddeld Mg gehalte van respectievelijk ongeveer 1,1% en 6,3%) respectievelijk circa 45 MPa en 120 MPa bij de temperaturen die heersen bij extrusie. De voornoemde toename van de vervormingsweerstand veroorzaakt een afname van de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid van ongeveer 65 m/min tot 1 m/min. Hierbij treedt tevens een verlaging van de solidustemperatuur op van 638°C naar circa 560°C.

Afbeelding 1. Efficiëntie van heterogeniseren van billets van 2024 als functie van de afkoelsnelheid vanaf de homogeniseertemperatuur tot de heterogeniseertemperatuur.


Er kan uit het voorgaande de volgende belangrijke conclusie worden getrokken:
de hoeveelheid in vaste toestand opgeloste elementen moet zo laag mogelijk worden gemaakt om de uitstroomsnelheid bij extrusie te kunnen verhogen.
Dit betekent dus dat een billet moet worden onderworpen aan een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht