Go to top

Aluminium in ruimtelijke constructies Deel 2

Materiaal, techniek en systemen


Voordat het materiaal aluminium efficiënt kan worden toegepast in dragende ruimtelijke constructies, is een studie van de materiaaleigenschappen die in constructief opzicht van belang zijn, onmisbaar. Van de betreffende materiaaleigenschappen wordt slechts een beknopt overzicht gegeven. De auteur pretendeert niet een materiaaldeskundige te zijn, maar is wel geïnteresseerd in de wisselwerking tussen materiaal, ontwerp en techniek.

Dr. Ir. M. Eekhout

In de zeventiger jaren werd op Bouwkunde TU Delft het bestuderen van materiaaleigenschappen gestimuleerd door professor Dick Dicke. In zijn colleges Toegepaste Mechanica confronteerde hij zijn studenten soms met constructiematerialen met een imaginair stel eigenschappen: deze niet-bestaande materialen leidden dan vervolgens tot zeer specifieke constructieve concepten. Dicke gebruikte zijn lezingen om de creativiteit van zijn studenten te prikkelen en om ze te bevrijden van al te bekende en voor de hand liggende combinaties van materiaaleigenschappen. Aangezien aluminium in constructies gewoonlijk de plaats zal moeten innemen van staal, zullen de eigenschappen daarvan ter vergelijking ook worden opgenomen, samen met die van glas, als mogelijk bekledingsmateriaal.

Elasticiteitsmodulus


- aluminium 67.000 tot 73.000 N/mm2
- staal 210.000 N/mm2
- glas 73.000 tot 75.000 N/mm2
De elasticiteitsmodulus is maatgevend voor de stijfheid van het materiaal in de constructie, naast uiteraard de vorm waarin het materiaal is gebracht en de verbindingen tussen de verschillende elementen. Aangezien de stijfheid van aluminium dus één derde is van staal, zal het in dezelfde vorm gebracht veel minder stijf zijn. Bij belasting waar E een rol speelt (buiging en knik) moet dus in volume gezien relatief méér aluminium worden verwerkt, of het materiaal moet op een andere wijze worden gebruikt. Voor axiaal belaste staven volgt hieruit de aanbeveling altijd met buizen te werken, liefst dunwandig met grote...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht