Go to top

Twee veel gebruikte meettechnieken voor onderzoek van oppervlakken: AES en XPS

Bij onderzoek aan vaste stoffen, waaronder aluminium en gelegeerd aluminium, en dan met name oppervlakken, wordt veel gebruik gemaakt van Auger elektronen spectroscopie (AES) en van röntgen foto-elektron spectroscopie (XPS). Beide zullen hier nader worden behandeld.

A.J. Schornagel

AES


AES maakt gebruik van een scherpgestelde elektronenbundel om secundaire elektronen op te wekken net onder het oppervlak van een vast monster. Sommige van de deze elektronen (Auger [spreek uit: oozjee] elektronen) bezitten energiekenmerken van de elementen en in veel gevallen ook van de chemische binding van de atomen waaruit ze zijn losgemaakt. Wegens hun kenmerkende energiën en de geringe diepte waaruit ze ontsnappen zonder noemenswaardig energieverlies, karakteriseren de Auger elektronen de samenstelling der elementen en soms ook de chemie van de proefstukoppervlakken. Gebruikt in combinatie met ionsputteren waarbij het oppervlak gradueel wordt verwijderd, kan met AES van het monster een diepteprofiel worden gemaakt. Het hoge ruimtelijk oplossend vermogen van het proces, maakt microanalyse van drie-dimensionale gebieden van vaste proefmonsters mogelijk.  In tabel 1 zijn wat kenmerken van het AES proces verzameld.
 

Tabel 1. Kenmerken AES.

XPS


Bij röntgen foto-elektron spectrocopie (Engels: X-ray Photoelectron Spectrocopy, afgekort XPS) wordt een proefmonster gebombardeerd met mono-energetische röntgenstralen, waardoor er elektronen uit het monstermateriaal worden losgemaakt en uitgezonden. Identificatie van de in het monster aanwezige elementen kan rechtstreeks plaatsvinden aan de hand van de kinetische energie van deze uitgezonden elektronen. Op een fijnere schaal is het ook mogelijk om de chemische toestand van de aanwezige elementen vast te stellen aan de hand van kleine variaties in de bepaalde kinetische energieën. De relatieve concentratie van elementen kan worden bepaald uit de gemeten foto-elektron intensiteiten. XPS kan in een vaste stof tot een diepte van 2...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht