Go to top

Adoptie van laserlassen begint met prototyping

Conventionele lasmethoden, zoals punt- en booglassen, zijn al lange tijd volwassen technologieën. In de laatste tien jaar is laserlassen echter goed op weg om de nieuwe ster te worden. Aangezien laserlassen begint waar de conventionele technieken ophouden, biedt het gebruik ervan u de mogelijkheid om zich te onderscheiden van de rest.

Laserlassen is een snel en schoon proces en biedt een breed scala aan toepassingen. De hoge lassnelheden en de korte las-tot-lastijden zijn de belangrijkste factoren die er voor zorgen dat er een enorme output gerealiseerd kan worden. Daarnaast kan de las die gelegd wordt een cosmetische las zijn, waardoor nabewerking niet nodig is.

Adoptie van laserlassen
 

De adoptie van laserlassen binnen uw eigen organisatie is niet gemakkelijk. Uiteenlopende meningen en ideeën over de voordelen van de nieuwe en bestaande methoden, de parameters van het proces en, uiteraard, de compatibiliteit met het huidige productieproces zijn de belangrijkste redenen voor discussies wanneer er gedacht wordt over de adoptie van laserlassen als de nieuwe standaard. Om een beter inzicht te krijgen in de enorme voordelen die laserlassen te bieden heeft, kiezen veel organisaties ervoor om deze nieuwe technologie te testen in de AWL lasertestfaciliteit.

De voordelen van laserlassen
 

De markt verandert en daarmee ook de eisen van uw klanten. AWL ziet drie belangrijke drivers voor de beweging naar laserlassen: kostenbesparing, uniforme kwaliteit en productontwerp.

Kostenbesparingen
 

Bij het gebruik van laserlassen voor producten met hoge productieaantallen, lange laslengtes en/of veel subdelen, zijn de kostenbesparingen, zeker in vergelijking met conventionele lasmethodes, indrukwekkend. Deze besparingen komen voornamelijk door de hoge lassnelheden, de snelle las-tot-lastijden, de snelle omsteltijden en de uitstekende mogelijkheid voor het automatisch laden van onderdelen. Dit laatste kan er eventueel ook voor zorgen dat u minder machines en bedieners nodig heeft. Indirecte kostenbesparingen worden gerealiseerd door de kleine behuizing van de machine, het verminderen van onderhoud en de afwezigheid van nabewerking.

Uniforme kwaliteit
 

Het unieke productontwerp wat nodig is voor succesvol laserlassen, in combinatie met de accurate malopspanning, maakt een uniforme kwaliteit zeer goed mogelijk. De parameters voor laserlassen zijn veel eenvoudiger vast te stellen dan bij, bijvoorbeeld, booglassen, wat zorgt voor een verlaging van uitval.

Productontwerp
 

De hoge lassnelheden en de geringe warmte-inbreng stellen u in staat om continue lange lengtes te lassen. Dit komt mede doordat de bereikbaarheid en de lastoegankelijkheid veel beter is dan bij andere lasmethodes. Daarmee is het mogelijk om nieuwe productontwerpen te ontwikkelen, waarmee u een maximaal resultaat in gewichtsreductie van het (eind)product kunt realiseren. Tevens zorgt dit voor een vermindering van het restafval.

Het begint met prototyping
 

Vele wegen leiden naar Rome, maar op een gegeven moment moeten ze allemaal het prototyping kruispunt oversteken. Soms is de reden voor prototyping alleen maar het vergaren van informatie over de mogelijke cyclustijden en de kwaliteit. Echter, in de meeste gevallen is de validatie van het nieuwe lasproces de reden voor prototyping. In de AWL testfaciliteit definiëren wij de lasparameters op basis van de volgende karakteristieken:

  1. De door de warmte beïnvloede zone
  2. Noodzakelijke lasdiepte
  3. Laslengte en breedte
  4. Optimale lassnelheid
  5. Ideale laspatronen


De meest voorkomende redenen voor het houden van een lasproces validatie zijn:

  1. Nieuwe productontwikkelingen
  2. Overstap van conventioneel naar laserlassen
  3. Optimaliseren van uw ROI (Return on Investment)
  4. Verbeteren van uw lasproces


Gezien laserlassen gebruikt kan worden voor zowel het creëren van een cosmetische las als het realiseren van een hoge output, is deze techniek zeer interessant voor een grote variëteit aan markten in zowel de algemene industrie als de automobielindustrie. Een aantal standaard producten die in aanmerking komen voor laserlassen zijn: design radiatoren, kantoormeubilair, huishoudelijke artikelen zoals ovens en gootstenen, onderdelen voor auto’s zoals: autostoelen, verstevigingsbalken en carrosserieonderdelen.

AWL prototyping service
 

AWL biedt een unieke dienst die u in staat stelt de laseigenschappen van een product te overwegen vanaf het vroege stadium van productontwikkeling tot aan de vervaardiging van het daadwerkelijke (eind)product.

Door de uitvoering van een lasproces validatie bent u verzekerd van een optimaal lasproces en een hoge laskwaliteit tijdens de productie op uw locatie. Onze experts helpen u graag bij het vergaren van vitale informatie aangaande de lastesten en bieden u graag hun expertise aan op het gebied van validatietesten en andere relevante informatie.www.awl.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht