Go to top

Ontwikkeling van een automatische inspectielijn voor warmtewisselaarplaten

Een platenwarmtewisselaar is een modulaire vorm die wordt verkregen door het stapelen van een aantal gegolfde platen (zie onderstaand schema). Het gegolfde oppervlak biedt ruimte aan een vloeistof die tussen de platen in de stapel kan stromen. Een elastisch afdichting verhindert dat er vloeistof langs de plaatranden ontsnapt. Een aantal gaten met de daarbijbehorende afdichtingen in de platen zorgen  ervoor dat er vloeistof door het geheel kan vloeien via afwisselende openingen in de stapel. Er kan ook nog een andere vloeistof door de warmtewisselaar vloeien via de resterende openingen in de platenstapel. De beide vloeistoffen komen nooit met elkaar in aanraking. Alleen warmte wordt overgedragen van de een naar de ander via de platen.

P.J. van Vliethoven

Platenwarmtewisselaars


Elke warmtewisselaar is min of meer een vastomschreven ontwerp waarbij een aantal factoren in beschouwing worden genomen, waaronder de in- en uitgangstemperatuur en -druk, stromingssnelheden van de vloeistoffen, de viscositeit, het corrosieve karakter van de vloeistoffen en nog zo het een ander. Hoewel elk ontwerp uniek mag zijn, bevat het platen die afkomstig zijn uit de standaardreeks van plaatafmetingen en golfpatronen, die een fabrikant levert. De ontwerper kan het aantal platen variëren, het plaatmateriaal en het materiaal van de afdichtingen alsmede de manier waarop de platen bij elkaar worden gehouden. Het ontwerp moet niet alleen tegemoetkomen aan de functie-eisen maar moet ook economisch verantwoord zijn. Om concurrerend te kunnen blijven wordt er voortdurend gezocht naar effectievere plaatontwerpen. De efficiëntie van een plaatontwerp hangt af van een aantal factoren, waaronder het ontwerp van de golvingen en de plaatdikte.
Het golfontwerp beïnvloedt de vloeistofstroming (in termen van menging, gelijkmatige stroming langs de platen, drukval enzovoort). De dikte van de plaat is regelrecht van invloed op het gemak waarmee er warmte kan worden uitgewisseld: hoe dunner hoe...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht