Go to top

Drieluik over toepassing van nikkel en nikkellegeringen Deel 2

Warmtebehandeling kan mechanische eigenschappen beïnvloeden
 

In het eerste deel van de drieluik over toepassing van nikkel en nikkellegeringen in de chemische, petrochemische en gaswinningindustrie, zijn de vereiste eigenschappen van genoemde materialen binnen deze omgevingen behandeld. In deel twee van deze drieluik wordt dieper ingegaan op de effecten van warmtebehandelingen en op aandachtspunten bij lassen van nikkel en nikkellegeringen.

Auteurs Robert van Voorsten Karel Bekkers/ Titan Projects


Nikkel en nikkellegeringen kunnen goed stand houden onder hoge en lage temperaturen en sterk uiteenlopende drukken. Hittebestendige nikkellegeringen, zoals NiCr en NiCrFe, kunnen daarbij sterk verschillende mechanische eigenschappen bevatten. De precipiterende elementen zijn hier bepalend evenals de warmtebehandeling die de legering wel dan niet heeft ondergaan.

Warmtebehandeling versus mechanische eigenschappen
 

Een warmtebehandeling, die een nikkellegering ondergaat, kan de mechanische eigenschappen van de betreffende legering beïnvloeden. Het is dan ook zaak om bij de uitvoering van de warmtebehandelingen aan nikkellegeringen de nodige voorzichtigheid te betrachten. Om een optimale bewerkbaarheid te verkrijgen worden deze legeringen vaak in zachtgegloeide toestand aangeleverd. Men moet voor het lassen eerst een spanningsarm of zacht gloeibehandeling toepassen, indien zware deformaties, zoals buigen of het zetten van bodems, nodig zijn voor het lassen. Wordt de constructie blootgesteld aan een kwik dan wel waterstof/fluor bevattend medium, is spanningsarm gloeien ook noodzakelijk. Hiermee wordt spanningscorrosie voorkomen.
Betreft de toegepaste legering een precipitatiehardende uitvoering, dient deze snel opgewarmd te worden tot oplosgloeitemperatuur. Daarbij moet het temperatuurgebied tussen de 600°C en 700°C in de kortst mogelijke tijd worden gepasseerd om uitharding en daarmee het teruglopen van de rek te voorkomen. In figuur 1 wordt dit zichtbaar...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht