Go to top

Naspeurbaarheid van samenstelling, essentieel voor de toepassing van metalen producten

ir. Lammert Brantsma, IWE, IWI, 

Inleiding
 

Verschillende materialen worden om steeds weer andere redenen toegepast, van esthetiek en constructief tot redenen vanwege corrosie- of oxidatiebestendigheid, of gewoon vanwege de kostprijs en verkrijgbaarheid.
In het ontwerp- en constructieproces is de materiaalkeuze dus essentieel. Immers, de gebruiksomstandigheden zoals druk, temperatuur, en medium zijn bepalend voor de toepasbaarheid van een bepaald materiaal met haar specifieke eigenschappen. Zo kunnen kunststoffen wel bruikbaar zijn vanwege chemische resistentie, maar als er sterkte bij hogere temperatuur verlangd wordt, dan komen alleen metalen in aanmerking. Dan moet er op basis van de verlangde sterkte bij temperatuur en/of het heersende milieu nog een keuze gemaakt worden voor een specifiek metaal of legering. Natuurlijk kunnen er in een grotere constructie ook verschillende materialen worden toegepast.Tijdens de fabricage en montage van die constructies uit de geselecteerde materialen moet zeker gesteld worden dat die materialen aan de beoogde gespecificeerde eisen voldoen. Daarvoor zijn van belang de ingekomen goederen controle (controle van datgene wat de leverancier heeft geleverd), controle tijdens de fabricage (de juiste materialen op de juiste posities) en controle na de fabricage (de juiste materialen op de juiste posities en de controle van de materiaalkwaliteit na de verwerking en bewerking (o.a. buigen, lassen, warmtebehandelen, beitsen). Over de controle van de juiste chemische samenstelling gaat dit artikel.

Ingekomen goederen controle en controle van de materiaalkwaliteit
 

De ingekomen goederen controle en de aangegeven controle tijdens en na de fabricage betreffen dan de naspeurbaarheid van de samenstelling en ook van de structuur (in dit artikel niet nader te behandelen), hetgeen vooral bij de toepassing van roestvast stalen en hoog gelegeerde metalen producten van groot belang is. Hier, ons beperkend tot de samenstelling, bijvoorbeeld...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht