Go to top

Laserfusielassen

Metaalbinding gaat gepaard met het uitwisselen van elektronen tussen een of meer metaalatomen. De metaalatomen kunnen dezelfde of verschillende atoomstructuren hebben. Metaalatomen hebben de neiging om de elektronen uit hun buitenste elektronrnschillen los te laten, waardoor er min of meer vrij bewegende elektronen onstaan die tezamen het 'elektronengas' vormen. Dit elektronengas houdt de positief geioniseerde metaalatomen bij elkaar. De resulterende combinatie van metaalatomen wordt ook wel een 'legering' genoemd. De fysische eigenschappen van de nieuwe legering worden bepaald door de atoomstructuur van deelnemende metaalatomen en door de wijze waarop de atomen zijn gegroepeerd ten opzichte van elkaar. De structuur van de groepering is doorgaans kristallijn van aard. Legeringen zijn harder, sterker, brosser en geleiden de elektriciteit minder goed dan de afzonderlijke bestanddelen.

Bindingstypen


Bindingstypen kunnen worden ondergebracht in vier algemene categorieën, afhankelijk van de mate van legeringswisselwerking en van wie de indeling maakt. Fusiebindingen gaan gepaard met volledige versmelting en menging van beide metalen. Diffusiebinding kan worden gezien als een vorm van fusiebinding maar inet veel minder versmelting en vermenging van beide metalen. Bij vaste-stofbinding is er slechts sprake van atoombinding die zich uitstrekt over een enkele laag tussen de beide metalen. Tenslotte is er nog de soldeerverbinding, waarbij gebruik wordt gemaakt van een tussenlegering die smelt bij een temperatuur die lager ligt dan die van de te verbinden metalen. Hier zal alleen worden ingegaan op de fusiebinding.

Fusiebinding


Fusiebinding vindt plaats via volledige versmelting en vermenging van twee of meer metalen met overeenkomstige thermische geleiding en smelttemperatuur. Fusiebinding kan worden verkregen met behulp van NdYAG lasers. Het verst naar binnen gelegen smeltgebied van een fusiebinding wordt gekarakteriseerd door een fijne...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht