Go to top

Duplex staal: kort verleden doch een grote toekomst (1/2)

Deel 1


Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Corrosievaste RVS-soorten zijn onder te verdelen in enkele grote groepen. Indien men dit doet aan de hand van de structuur, dan zijn de hoofdgroepen ferritisch Cr-staal, martensitisch Cr-staal, austenitisch Cr-Ni-staal en duplex staal. Elke hoofdgroep kan weer onderverdeeld worden in meerdere subgroepen. Bij elk van de genoemde RVS-soort is het element Cr het meest belangrijke element. Het element Cr draagt zorg voor de corrosievastheid. In bepaalde media en bij bepaalde temperaturen spelen ook de elementen Mo-Ti-Nb- en stikstof een belangrijke rol. Teneinde een austenitische structuur te verkrijgen voegt men voornamelijk het element Ni toe. De elementen stikstof en mangaan zijn ook austenietvormers. Bij de fabricage van de vier genoemde RVS-soorten streeft men bepaalde eigenschappen na, welke in onderling vergelijk voordelen en nadelen hebben.

Auteurs: Karel Bekkers, Metaalkundig en Lastechnisch Adviseur Titan Projects B.V.
Robert van Voorst, Algemeen Directeur Titan Projects B.V.

De ferritische en martensitische Cr-stalen, hebben afhankelijk van de chemische samenstelling, een uitstekende corrosievastheid en sterkte. Ze worden derhalve toegepast in corrosieve media, waarbij ook slijtage en erosie optreedt. Beide typen zijn echter gevoelig bij het lassen voor korrelgroei, de vorming van intermetallische verbindingen en scheuren.
De conventionele austenitische roestvaststalen worden in de praktijk het meest toegepast. Deze typen hebben, echter afhankelijk van de chemische samenstelling, een rekgrens welke zich beweegt tussen 180 en 280 N/mm. De toepassing bij verhoogde temperatuur is beperkt tot 350 à 400°C.
De 'vol-austenieten', de typen met verhoogd Cr, Mo, Ni en soms toevoegingen van Cu en/of stikstof plus een zeer laag gehalte aan verontreinigingen, zijn zeer corrosiebestendig, doch afhankelijk van het type is de rekgrens dikwijls beperkt. Bovendien is de kostprijs...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht