Go to top

Duplex Roestvast Staal deel 3

In dit laatste artikel zal wat nader worden ingegaan op de mogelijke stollingsmechanismen en de invloed daarvan op de microstructuur. Verder zal aandacht worden besteed aan een aantal secundaire fasen, die niet of nauwelijks voorkomen bij austenitisch roestvast staal, maar wel bij het ferriet houdende duplex roestvast staal.

Stollingseffecten


Het stollingsgedrag kan worden onderverdeeld in primaire delta en primaire gamma vormen al naar gelang de verhouding van de chroom- en nikkelequivalenten. Deze verdeling wordt dikwijls geïllustreerd aan de hand van een geschikt gekozen pseudo-binaire doorsnede van het ternaire Fe-Cr-Ni fase diagram. Er wordt hier nogmaals op gewezen, dat een dergelijk pseudo-binair diagram alleen mag dienen voor kwalitatieve doeleinden, de hefboomregel geldt hier niet, zodat geen samenstellingsverhoudingen kunnen worden berekend. Een kenmerkend pseudo-binair diagram is weergegeven in afbeelding 1.

De twee fasengebieden, γ + L en δ + L, worden van elkaar gescheiden door de eutectische driehoek van het γ + δ + L gebied. Onder deze driehoek bevindt zich een γ+δ fase-gebied. Bezit de nominale samenstelling van het staal een laag Cr equivalent (laag gehalte aan ferriet bevorderende elementen), dan bestaat de primaire vaste fase uit austeniet. Op overeenkomstige wijze bestaat de primaire vaste fase van een staal met een hoog Cr equivalent (hoog gehalte aan ferriet bevorderende elementen) uit ferriet, zie afbeelding 2. De stolling wordt wat complexer in de buurt van de eutectische driehoek. Bij nominale samenstellingen met C3>Cr eq>C,, bestaat de primaire vaste fase nog steeds uit austeniet, maar er ontstaat reeds ferriet nog voor de stolling is voltooid. Op dezelfde manier geldt voor nominale samenstellingen met C3>Ni eq>C,, .dat de primaire vaste fase bestaat uit ferriet, met dien verstande dat er nu susteniet ontstaat nog voor de stolling is voltooid. De microstructuur, die ontstaat na afkoeling in de buurt van de eutectische driehoek...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht