Go to top

Materiaalkeuze van bevestigingsmiddelen en ophangconstructies in de atmosfeer van binnenzwembaden

De atmosfeer in binnenzwembaden behoort tot de meest corrosieve milieus die zich in bouwwerken kunnen voordoen. Tot de factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn behoren het warme, vochtige milieu met een hoge concentratie aan chlooraminen. Op de volgende vragen moet een antwoord worden gevonden: waar komen die chlooraminen vandaan en waarom bevinden die zich in de atmosfeer en welk materiaal is hiertegen bestand.

Milieu


Chloreren

 
Als chloor aan water wordt toegevoegd, reageert het onder vorming van een pH afhankelijke evenwichtsoplossing van hypochloorzuur en hypochloriet ionen. De bij het binnentreden van een zwembad zo kenmerkende geur is niet afkomstig van chloor maar van een vluchtig gas dat bestaat uit nitrochloride (chlooramine), dat zuur is en corrosief. Het is dit chlooramine dat verantwoordelijk is voor de constructieproblemen in zwembaden. Naast de corrosieve werking wordt deze stof ook verantwoordelijk gehouden voor de beroepsmatige astma bij zwembadpersoneel en longaandoeningen bij kinderen die zwembaden bezoeken.

Chlooraminen


Chlooraminen worden gevormd via een reactie tussen chloor en ammoniak bij zure condities van het water volgens:

NH3 + HClO --> NH2Cl + H2O (1)
NH2Cl + HClO --> NHCl2 + H2O (2)
NHCl2 + HClO --> NCl3 + H2O (3)

De chlooraminen zijn vluchtige verbindingen die makkelijk verdampen en condenseren op metalen delen, waar ze makkelijk uiteenvallen volgens:

4NH2Cl + H2O --> N2 + 3HCl + HClO + 2NH3 (4)
2NHCl2 + H2O --> N2 + 3HCl + HClO (5)

De pH van het zwemwater moet lager zijn dan pH 5 wil chlooramine worden gevormd. Het zwembadwater wordt echter op een waarde tussen 6,8 en 7,6 gehouden, dus hoe kan er dan toch chlooramine ontstaan?
Chloor is een zeer effectief desinfectiemiddel dat binnen een periode van 30 seconden nagenoeg de meeste bacteriën in het water doodt. Als de bacteriën zich echter hebben vastgezet op een oppervlak (biofilm) dan worden ze vrijwel volledig resistent tegen chloor. Als men met een vinger over het...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht