Go to top

Kwaliteitszorg bij duplex roestvast staal?

Beschouwingen bij een voorbeeld van een slechte kwaliteitsbeheersing en -bewaking, en kwalijke of gevaarlijke benaderingen van een groot probleem.

ir. Lammert Brantsma, IWE, IWI 
Ing. ir. Jelle Brantsma, IWE, Project manager Damen Shipyards, Bergum, Metal and Corrosion Engineering B.V. (MCE) te Buinen

Inleiding

In het voorjaar 2009 kregen de operators van offshore installaties van een bevoegde instantie het bericht, dat een groot aantal duplex RVS-pijpfittingen van een Italiaanse fabrikant een ondeugdelijke kwaliteit zouden kunnen vertonen. Variaties in de uitvoering van de warmtebehandeling zouden hebben geleid tot een hoger risico op brosse breuk. De operators werd gevraagd te onderzoeken of in hun installaties pijpfittingen van die betreffende fabrikant waren verwerkt en indien dit het geval zou zijn om het risico op brosse breuk te bepalen. Er zouden direct passende maatregelen getroffen moeten worden rekening houdend met die risico-analyse. In dit artikel worden een aantal zaken van enig cursief gedrukt commentaar voorzien. Gewoon even bespreken wat er nu wel of niet aan de hand zou kunnen zijn geweest en wat dit wel zou kunnen betekenen.
En verder? Verder valt er tussen de regels te lezen dat politiek, commercie en realiteit niet altijd samengaan.

Als eerste valt op te merken dat een verkeerde warmtebehandeling niet alleen een gevaar voor brosse breuk door een lagere kerfslagwaarde van het materiaal tot gevolg zou kunnen hebben, maar ook een slechtere corrosieweerstand en dus een verhoogde kans op corrosieaantasting. Dit laatste zou mogelijk lekkage van bijvoorbeeld hogedruksystemen tot gevolg kunnen hebben. Brosse breuk kan wel optreden, maar is vaak een gevolg van een hieraan voorafgaand incident. Lekkage door corrosie komt zoals het komt, vaak ongemerkt en afhankelijk van het medium in de systemen, zeker in de olie- en gaswinningindustrie, niet altijd zonder gevaar voor mens en installatie.

De gecommuniceerde oorzaak van de ondeugdelijke kwaliteit...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht