Go to top

Superduplex in de chemische procesindustrie

ZERON® 100 is een superduplex roestvast staal dat zowel austeniet als ferriet bevat in een nominale 50/50 fasebalans. De samenstelling is weergegeven in tabel 1, waar ter vergelijking enkele andere gangbare RVS-typen zijn opgenomen. De elementen chroom, molybdeen en stikstof geven alle drie weerstand tegen plaatselijke aantasting in chloridehoudende oplossingen. Deze elementen worden vaak gecombineerd om te komen tot een putcorrosieweerstand equivalent getal (Engels: pitting resistance equivalent number afgekort PREN) volgens:
PREN = %Cr + 3,3 x %Mo + 16 x %N. Er is te zien dat ZERON® 100 een hogere PREN bezit dan de meeste andere legeringen in tabel 1 en dat het de enige legering is met een gegarandeerde minimum PREN.

De PREN van 6%Mo austenitisch roestvast staal is iets hoger dan die van ZERON®100, maar er is aangetoond [1] dat de PREN van hooggelegeerde austenitische legeringen 2 tot 3 PREN-punten hoger dient te zijn om te komen tot een weerstand tegen spleetcorrosie die vergelijkbaar is met die van duplex roestvast staal. De PREN van legering C-276 is veel hoger dan die van ZERON®100, maar in veel commerciële oplossingen blijkt ZERON®100 gelijkwaardig of beter gedrag te vertonen in vergelijking met nikkellegeringen.
 

Tabel 1. Samenstelling van enkele in de chemische en procesindustrie gangbare RVS-typen.

Legeringseigenschappen
 

De mechanische eigenschappen van ZERON®100, in vergelijking met sommige gangbare legeringen, zijn opgenomen in tabel 2. Het is duidelijk te zien dat ZERON®100 veel sterker is dan de andere legeringen, zelfs sterker dan de 22%Cr duplexlegering. Het sterkteverschil neemt nog toe boven 150°C omdat het sterkteverlies met stijgende temperatuur voor ZERON®100 veel minder is dan voor andere legeringen zoals 6%Mo austenitisch roestvast staal. De hoge sterkte biedt tevens hogere vermoeiïngsweerstand voor roterende en wisselend belaste apparatuur en slijtvastheid in slurries en licht abrasieve milieus. Als er bij het...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht