Go to top

Ferritisch RVS in Grootkeukentoepassingen

Roestvast staal in de cateringbranche
 

Sinds tientallen jaren bekleden RVS-soorten een stevige positie onder de materialen die gebruikt worden voor de bereiding, opslag, transport en consumptie van levensmiddelen en dranken. De eigenschappen die roestvast staal deze benijdenswaardige status verlenen zijn o.a. corrosieweerstand, mooi aanzien, duurzaamheid, hittebestendigheid, schokbestendigheid, voedselveiligheid en reinigingsgemak. Deze kenmerken worden vooral bepaald door de chemische samenstelling van het RVS-type enerzijds en de oppervlaktetoestand anderzijds.

Ir. Benoît Van Hecke
ArcelorMittal Stainless Europe
 

De belangrijkste eigenschap – de corrosiebestendigheid – wordt bekomen door tijdens het smeltproces minstens 10,5% chroom aan de reeds vanuit het koolstofstaal gekende legeringselementen ijzer en koolstof toe te voegen. Chroom (en niet nikkel) maakt de legering dus roestvast, door de vorming van een dun laagje chroomoxide, dat na beschadiging of bewerking (verspanen, slijpen) automatisch hersteld wordt.

  

Dit wordt bedoeld met de ‘zelfpassiverende eigenschap’ van roestvast staal. Het roestvaste karakter van RVS-oppervlakken in grootkeukens wordt in stand gehouden door regelmatig onderhoud en naspoelen met zuiver water.

Verschillende families roestvast staal
 

Inzake samenstelling kunnen aan de hand van de gehaltes van de belangrijkste legeringselementen (naast ijzer, koolstof en chroom) een viertal belangrijke families onderscheiden worden, elk met duidelijk verschillende eigenschappen. Het komt er dus op aan om een staaltype te kiezen dat voldoet aan de specificaties die de omgeving en toepassing stelt, maar ook niet meer dan dat. Deze vier families zijn de volgende:
  

Hoewel de austenitische staalsoorten – die ongeveer tweederde van het wereldverbruik vertegenwoordigen – hun deugdelijkheid afdoende bewezen hebben en de technische eigenschappen van deze staalsoorten geenszins in vraag moeten worden gesteld, hebben...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht