Go to top

Opbouw van een aantal aluminiumlegeringen

Bij gelegeerd aluminium wordt onderscheid gemaakt in kneed- en gietlegeringen. Bij kneedlegeringen staat de plastische vervormbaarheid in de voorgrond, bij gietlegeringen het vormvullend vermogen en gietbaarheid. Afbeelding 1 geeft een overzicht van de veelheid aan legeringen.

A.J. Schornagel

Inleiding
 

Gelegeerd aluminium wordt onderverdeeld in hardbare, niet-hardbare en verouderingshardbare legeringen. De hardbare legeringen krijgen hun hogere sterkte als gevolg van warmtebehandeling, terwijl de niet-hardbare legeringen hogere sterktewaarden verkrijgen door hetzij versteviging als gevolg van vervorming (deformatieharding), hetzij door toevoegen van bepaalde legeringselementen die de matrix minder vervormbaar maken waardoor deze meer weerstand biedt tegen vervorming. De verouderingshardbare legeringen ontlenen hun hogere weerstand tegen vervorming doordat zich van te voren bij hogere temperatuur opgeloste bestanddelen bij lagere temperaturen uitscheiden in de matrix, waardoor er een toestand ontstaat die veel weg heeft van die bij de legringen die hun hardheid ontkenen aan slecht passende legeringselementen. De verouderingshardbare legeringen worden ook wel aangeduid als precipitatiehardend legeringen (precipitatie = uitscheiding). Hardbare legeringen worden harder als gevolg van warmtebehandeling, precipitatiehardende legeringen juist zachter.
 

Afbeelding 1. Schematische opbouw van aluminiumkneed- en aluminiumgietlegeringen.

Precipitatiehardende legeringen
 

De groep van de precipitatiehardende legeringen bestaat uit drie typen:
- Homogene legeringen waarbij alleen op de korrelgrenzen uitscheiding van intermetallische primaire fazen optreedt.
- Legeringen met een hoog aandeel uitgescheiden secundaire fazen
- Legeringen waarbij de legeringselementen in de vorm van eutectica voorkomen.
Tot de eerste groep behoren de legeringen van het type AlMg, AlZn en AlCu, waarbij het legeringselement in het aluminium mengkristal volgens het toestandsdiagram een hoge...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht