Go to top

Elektrolytisch kleuren met zwak-zuur nikkelzout en wisselstroom

In een voorgaand artikel (Principes en achtergrond van elektrolytisch kleuren van geanodiseerd aluminium)
is ingegaan op het kleuren van aluminium. In dit artikel zal dit onderwerp verder worden behandeld en zal iets over elektrolytisch kleuren met zwak-zuur nikkelzout worden besproken.

Samenstelling kleurbad en elektrolyse condities
 

De samenstellingen van elektrolysebaden voor kleuren met zwak zuur nikkelzout zijn vermeld in tabel 1a. De werkingscondities zijn vermeld in tabel 1b. Met deze badsamenstellingen kan goede kleuruniformiteit en opbrengst worden verkregen.
Ruim genomen verloopt de neerslag van het metaal in deze nikkelzoutbaden via de volgende reactiestappen:

Ni2+ + H2O --> NiOH+ + H+
NiOH+ + e --> NiOHads
NiOHads + H+ + e --> Ni + H2O

Het geadsorbeerde nikkelhydroxide slaat neer uit een intermediair nikkelhydroxide in een bad, dat op pH 4,2 tot 4,7 wordt gehouden, kenmerkend voor een zwak zuur, als gevolg van de aanwezigheid van boorzuur. Algemeen wordt aangenomen dat het neerslaand vermogen en de gelijkmatigheid van de metaaldikte bij elektrodepositie beter worden naarmate de elektrische geleidbaarheid van het bad hoger wordt.
Wat dit betreft helpt het gebruik van een zwak zuur dus niet mee.
Voor het neerslaan van nikkel uit een conventioneel nikkelbad, maar nu op een geanodiseerd oppervlak in plaats van op blank metaal, is een hogere celspanning nodig om de ohmse weerstand van de anodische oxidelaag te overwinnen. Dit kan een ongewone stroomverdeling opleveren en een ongelijkmatige nikkeldepositie, die op zijn beurt leidt tot kleurverschillen. Dit effect is met name waarneembaar bij grote oppervlakken en bij aluminiumextrusies met complexe vormen. De eenvoudigste remedie om dit effect tot een minimum te beperken is verhoging van de geleidbaarheid van de oplossing. Gelijkmatigheid van stroomverdeling en dus van de kleur worden dan verbeterd.

Samenvattend kan worden gezegd dat de gelijkmatigheid van de kleur bij gebruik van nikkelzoutbaden wordt...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht