Go to top

Bewerken van aluminium plaat

Tot de eigenschappen die van belang zijn bij het bewerken van aluminium plaat behoren de oppervlaktetoestand en de toestand waarin de legering verkeert. Deze verschillen nogal per legeringstype. Verder zijn het gereedschap en de smeermiddelen van invloed op het succes waarmee gelegeerd aluminium plaat kan worden vervormd.

Uiterlijk van het oppervlak


Het uiterlijk van het oppervlak is vaak van groot belang bij het kiezen van een materiaal voor dieptrekken. Tijdens de fabricage van plaat materiaal kunnen verscheidene oppervlaktefouten ontstaan. Een ervan is het sinaasappelschileffect. Omdat naburige metaalkorrels aan het oppervlak verschillende oriëntaties bezitten, resulteert het daaruit voortvloeiende verschil in dikker of dunner worden tijdens het vervormen in een opgeruwd oppervlak. Sinaasappel schil wordt alleen daar aangetroffen waar geen innig contact is geweest tussen delen van het oppervlak en het gereedschap. De meest voor de hand liggende manier om dit sinaasappelschileffect te beperken is gebruik te maken van materiaal met een voldoende fijne korrelgrootte, waardoor er een oppervlakteruwheid ontstaat die hetzij onzichtbaar is, of zo fijn dat zij niet te zien is na verven of anodiseren. Een met sinaasappelschil samenhangend oppervlakteverschijnsel is richelvorming, dat behalve bij aluminiumlegeringen ook wordt aangetroffen bij ferritisch roestvast staal. Het verschijnsel vloeit voort uit het feit dat het metaal in kwestie korrels bevat met oriëntaties die twee ideale oriëntaties benaderen. Gelijk georiënteerde korrels vertonen de neiging om in groepen bijeen te komen en deze groepen worden in de walsrichting gerekt. Als de plaat wordt gerekt, worden de korrels van de ene oriëntatie dunner in dwarsdoorsnede dan die met de andere oriëntatie, zodat er een oppervlakteruwheid verschijnt in de vorm van betrekkelijk grote richels, evenwijdig met de walsrichting. Als de korrelgrootte zo groot is dat de plaatdikte niet meer bedraagt dan vijf...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht