Go to top

Aluminium als bekistingsmateriaal

Tegenover hout en staal als traditionele bekistingamaterialen in Nederland, neemt het gebruik van aluminium slechts een marginale plaats in. Dit in tegenstelling tot met name Amerika, Canada en de Scandinavische landen, waar aluminium voor deze doeleinden reeds vele jaren is ingeburgerd. Merkwaardig indien men beseft dat deze landen bekend staan om hun enorme rijkdom aan hout. De geringe toepassing in ons land van aluminium als bekistingamateriaal wordt vooral geweten aan de onbekendheid met de mogelijkheden en de kostenaspecten. Daarom dit oriënterende artikel.

Ing. J. P. C. Wagemaker


Een belangrijk argument voor de toepassing van aluminium bij bekistingsconstructies vormt het geringe materiaalgewicht, waardoor bekistingsonderdelen gemakkelijk te hanteren zijn. Vanuit ergonomisch standpunt bezien, komt het gebruik van aluminium tegemoet aan de wens om de arbeid op de bouwplaats te verlichten. In de VS en Canada zijn kinder- en onderslagbalken, evenals ondersteuningssteigers dikwijls in aluminium uitgevoerd. De aanschafwaarde van aluminium bekisting ligt echter hoog. Om dit prijsnadeel te overbruggen, zal de toepassing van dit materiaal voldoende compensatie moeten bieden.

In het algemeen kan worden gesteld dat aluminium een aantal voordelen van zowel hout als staal combineert. Behalve dat de onderdelen een gering gewicht hebben, zijn de profielen gemakkelijk zodanig te vormen, dat de bevestiging aan bekistingsonderdelen van hout, staal of aluminium, alsmede aan de bekistingshuid, eenvoudig te realiseren is. De toepassing van aluminium onderscheidt zich ten opzichte van hout door geringe toleranties, grote duurzaamheid en ongevoeligheid voor vocht. Ten opzichte van staal onderscheidt aluminium zich door het grote verschil in gewicht en de voordelen daarvan voor horizontaal en verticaal transport. In het hiernavolgende wordt ingegaan op de materiaaleigenschappen en praktische toepassingen in eigen land en daarbuiten. Enkele vergelijkingen met de traditionele...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht