Go to top

Ultrasoonpuntlassen

Een nieuw gereedschap voor het verbinden van aluminium
 

Ultrasoonpuntlassen biedt voordelen wat betreft kosten alsmede prestaties, bij het verbinden van aluminium carrosserieonderdelen in de automobielindustrie. Lichtgewicht materiaal biedt uitkomst bij het reduceren van het wagengewicht, terwijl er tevens wordt tegemoet gekomen aan eisen betreffende prestaties, waaronder verminderd geluid en trillingen en botsingsweerstand, en betrouwbaarheid. Verlaging van het wagengewicht resulteert ook in lagere uitstoot en lager brandstofverbruik.

Lasprocessen
 

In geval van puntlassen, de primaire techniek voor het lassen van staal in de automobielindustrie, zijn vanwege de hoge elektrische en thermische geleidbaarheid van aluminium hoge stroomsterkten gedurende korte periodes nodig, hetgeen derhalve dure transformatoren, zware stroomkabels, frequente vervanging van laskoppen en waterkoeling vereist. Daar komt nog bij dat puntlassen gevoelig is voor de aanwezigheid van oppervlakteoxiden en voor achtergebleven smeermiddelen, die zijn gebruikt bij vervormingsbewerkingen.

En net als bij alle fusielasprocessen kan hoge warmtetoevoer leiden tot dimensieproblemen en een verzwakte warmtebeïnvloede zone rondom de las. De nauwkeurige uitlijning en opstelling van werkstukken in geval van laserlassen beperkt zijn toepasbaarheid voor automobielfabricage. Bovendien is laserlasapparatuur duur en het vereist vakbekwaam personeel. Wrijvingslassen is nog steeds te langzaam voor de hoge productievolumes. Booglassen vindt beperkte toepassing, maar het is traag en warmte-intensief.

Elektromagnetische-pulsverbinding blijft beperkt in termen van verbindingsconfiguraties. Popnagelen, klinken en lijmen vinden toepassing in moderne carrosserieën, maar gaan gepaard met de nodige complexiteit en hogere kosten of gewicht. Een proces dat buitengewoon geschikt is om vele van de aangestipte moeilijkheden het hoofd te bieden is ultrasoonpuntlassen.

Principe van ultrasoonlassen
 

Ultrasoonlassen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht