Go to top

corrosievermoeiing van gelast aluminium in zeewater

“De effectiefste manier om vermoeiingsgedrag van AA5083, een legering die in de scheepsbouw wordt toegepast, te verbeteren is door het lasproces te veranderen.” Dat zegt Saskia Benedictus - De Vries, die promoveerde aan de TU Delft. Onderwerp van het proefschrift is ‘corrosievermoeiing van gelast aluminium in zeewater, specifiek 5083, een legering met 4,5 procent magnesium en net iets minder dan 0,7 procent mangaan’. Momenteel vindt er veel scheurvorming plaats in dit materiaal bij high speed ferries. 
 

Aluminium legering AA5083 wordt steeds vaker toegepast in de scheepsbouwindustrie, vanwege zijn uitstekende corrosiebestendigheid en gunstige mechanische eigenschappen. Bovendien is het gemakkelijk lasbaar en behoudt het een hoge reststerkte na het lassen. Benedictus: “Het materiaal wordt al een halve eeuw gebruikt in de scheepsbouw. Het probleem is echter dat het materiaal de laatste tijd ook wordt toegepast bij de bouw van zogenoemde ‘high speed ferries’ (snelle veerboten), waarbij ook dynamische belastingen een grote invloed hebben. Bij inspecties bleek dat er eerder dan verwacht scheurtjes ontstaan naast de las. Neem nou bijvoorbeeld Stenaline. Die heeft een groot passagiersschip, een grote catamaran. Bij dat type schepen vindt vier keer per jaar een inspectie plaats. Momenteel wordt er zo’n beetje ieder jaar een nieuwe achterkant ingelast in de hoop dat die dan weer een tijdje mee kan. In principe is dit symptoombestrijding.”

De scheurtjes zijn geïdentificeerd als corrosievermoeiingsscheuren en verschenen net naast de las, daar waar de scheepshuid in aanraking komt met het zeewater. Vraag is hoe en waarom ontstaan deze scheuren? Benedictus: “Als je naar vliegtuiglegeringen kijkt, dan zijn die uitentreuren getest. Maar bij scheepsbouw wist men helemaal niet hoe het zit met de eigenschappen van deze legering.” Benedictus vertelt over het doel van het onderzoek. “Omdat de scheur naast de las ontstaat, verwachtten we de oorzaak te...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht