Go to top

Aluminium gedurende de afgelopen 20 jaar

Aluminium wordt inmiddels op grote schaal toegepast en de vraag naar het metaal is dermate groot dat niet alleen gebruik wordt gemaakt van primair aluminium, maar ook hergebruik ervan een factor van belang is geworden. Voorts kent aluminium inmiddels tal van toepassingen, o.m. warmtewisselaars in automobielen.

A.J. Schornagel

Productie van primair aluminium
 

Afbeelding 1 toont de trend in de wereldwijde productie van primair aluminium sedert 1900. De productie is toegenomen met een factor 13 sedert 1950, waarmee aluminium het meest gebruikte non-ferrometaal is.
 Recycling
 

Er is inmiddels dermate veel primair aluminium in gebruik in de vorm van allerhande producten, waarvan er een groot aantal hun gebruikstermijn erop hebben zitten, dat hergebruik het overwegen meer dan waard is. Aluminium recycling vormt de basis van de secundaire aluminiumindustrie. Vandaag de dag dienen secundaire smelters hoofdzakelijk als leveranciers van gietlegeringen, voor spuitgieters, waarvoor gebruik wordt gemaakt van metaal dat is teruggewonnen uit schroot en droes. Veel secundair metaal wordt verwerkt in gietstukken voor de automobielindustrie, waar de vraag van zowel onafhankelijke gieterijen als van gieterijen die deel uitmaken van de autofabrieken zelf over de jaren gestaag is gegroeid. Er heerst wat verwarring in de terminologie, maar met schroot wordt bedoeld:

  • Nieuw schroot dat ontstaat tijdens de fabricage van producten van aluminium. Het wordt ook wel aangeduid als omloopschroot.
  • Oud schroot dat overblijft als een product het einde van zijn gebruiksperiode heeft bereikt. Dit schroot vormt doorgaans het leeuwendeel van wat er in de secundaire aluminiumindustrie wordt verwerkt. Dit schroot wordt verder aangeduid als schroot.
  • De restanten van het afschuimen en reinigen van ovens bestaan hoofdzakelijk uit een mengsel van metaal en oxiden. Dit wordt droes genoemd.


 
 

Verschrotte aluminium producten worden verkleind en vuil en vreemd materiaal wordt...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht