Structuur van aluminium gietlegeringen
Een aantal factoren bepalen de metallurgische structuur van aluminium gietwerk. Van primair belang zijn de afstanden tussen de dendrieten, vorm en verdeling van microstructuurfazen en korrelgrootte. Gieters kunnen de fijnheid van de dendrietstructuur sturen aan de hand van de stollingssnelheid. Microstructuur kenmerken zoals de grootte en verdeling van de primaire en intermetallische fazen zijn aanzienlijk complexer. De beheersing van de chemische samenstelling en dan met name die van de onzuiverheden niveaus, en van de stollingscondities om te komen tot een gelijkmatige grootte en verdeling van de intermetallische fazen zijn even zovele middelen om dit doel te bereiken. Effectieve korrelverfijning is een ander krachtig middel.
A.J. Schornagel
Afstand tussen dendrieten
Bij alle commerciële processen vindt stolling plaats via vorming van dendrieten in het vloeibare metaal. Met behulp van microstructuur onderzoek is het mogelijk om de snelheid waarmee een bepaald gebied in het gietstuk is gestold aan de hand van referentie gegevens die zijn verkregen met monsters die met verschillende snelheden in een richting zijn gestold. Afbeelding 1 toont de verbetering van de mechanische eigenschappen die kunnen worden behaald door wijziging van de dendrietvorming via de stollingssnelheid.
Bij hoogwaardig gietwerk wordt aandacht besteed aan het bepalen van stollingssnelheden die optimale mechanische eigenschappen opleveren.
Korrelstructuur
Voor aluminium gietwerk is in het algemeen en fijne korrelstructuur zonder voorkeursrichtingen gewenst. Type en afmetingen van de gevormde korrels worden bepaald door de samenstelling van de legering, door de stolsnelheid en door toevoeging van korrelverfijners die kernen verschaffen waarop de stolling kan beginnen.
Afbeelding 1. Treksterkte eigenschappen als functie van de afmetingen van de dendrietcel voor vier charges van de aluminium gietlegering A356-T62 in gips gegoten platen.
Invloed van korrelverfijning
Een fijnere...