Niet alle soorten Aluminium zijn te gieten.
Met gieten kan vrijwel iedere vorm worden verkegen. Maar de keuze voor het gietproces wordt bepaald door de gieteigenschappen van het materiaal en de omstandigheden. Zuiver aluminium heeft een slink van circa 6% waardoor het slecht bruikbaar is als gietmateriaal. Dit nadeel kan worden opgelost door het aluminium te legeren. Zo wordt de gietbaarheid anders, maar wijzigen ook alle andere materiaaleigenschappen.
ir. Lammert Brantsma
Aluminium wordt in een toenemend aantal sectoren toegepast. Dit kan zijn vanwege de prijs, het gewicht en natuurlijk ook vanwege de materiaaleigenschappen, zoals het uiterlijk of het ermee te verkrijgen uiterlijk (bijvoorbeeld na anodiseren) en de corrosie-eigenschappen. Sectoren waarbij aluminium producten veel worden toegepast zijn:
- de automobielindustrie
- de vliegtuigindustrie
- de scheeps- en jachtbouw
- de machinebouw
- de bouwsector
- de medische apparatenindustrie
- de electronica-industrie
- de rijwiel- en motorenindustrie.
Verder wordt aluminium nog toegepast als desoxidatiemiddel in de staalindustrie.
Aluminium gieten
Tijdens het ontwerpproces richt men zich tegenwoordig steeds meer op het beperken van het aantal onderdelen door integratie van vormen en functies. Hierdoor wordt ook het aantal processtappen om tot een product te komen, zoals lassen, klinken of bouten, en verspanende bewerkingen, beperkt. Zo denkend en werkend kunnen producten in een aantal gevallen worden vereenvoudigd en kan het aantal onderdelen van een samengesteld product worden verminderd. Om dit te realiseren wordt er weer vaker gekeken naar gieten als interessant economisch en technisch alternatief voor de productie van producten, maar ook naar verspanend vormgeven van producten uit vol materiaal. Door gieten kunnen producten zo vorm worden gegeven dat de vorm- en maatnauwkeurigheid groot is en veelal slechts boringen en pasvlakken behoeven te worden nabewerkt. Het product benadert zo goed mogelijk de uiteindelijke vorm. Voordeel...