Go to top

Hogedrukgieten van Aluminium precisieproducten

Hogedrukgieten
 

Hans Koopmans

Het hogedrukgieten vond zijn oorsprong tegen het einde van de negentiende eeuw, toen een Amerikaanse militair metaal onder druk in een gietvorm bracht om kogels preciezer en sneller te produceren. Deze methode werd al gauw gebruikt voor minder gewelddadige toepassingen, zoals voor het vervaardigen van de lettervormen in zetterijen. Met de massaproductie van na de Tweede Wereldoorlog kwam het hogedrukgieten tot volle ontplooiing. De toenemende procesbeheersing en de ontwikkeling van steeds meer nieuwe legeringen legden een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van deze vormgevingstechnologie, die nog niet op haar grenzen is gestuit.

Schematische voorstelling van een hogedrukgietmachine (type koude kamer)


Proces en apparatuur


Bij het hogedrukgieten wordt gesmolten metaal met hoge snelheid, onder hoge druk in een nauwkeurig gedimensioneerde, stalen vorm geïnjecteerd. De aangietsnelheden van het metaal bedragen 20 tot 40 m/s, terwijl de specifieke druk op het metaal – 400 tot 1000 bar bij aluminium – het proces zijn naam geeft. Een hogedrukgietautomaat is opgebouwd uit een sluit- en een injectiesysteem. De beide matrijshelften worden gedragen door een vaste en een bewegende opspanplaat. Deze laatste wordt hydraulisch verplaatst over vier geleidingsstangen; de constructie moet stevig genoeg zijn om de beide vormhelften tijdens de injectie krachtig tegen elkaar gedrukt te houden. De benodigde sluitkracht is het product van de geprojecteerde oppervlakte van het gietstuk en de toegepaste specifieke druk op het metaal. Gietautomaten voor aluminium werken met een sluitkracht tussen 1.000 en 20.000 kN. Het metaal wordt in een separate oven gesmolten en op temperatuur gehouden. Met een geautomatiseerd doseerapparaat wordt het metaal in de vulbus van de gietmachine gebracht. De gietcyclus omvat het sluiten van de gietvorm, de injectie en afkoeling van het metaal, het openen van de vorm en het uitwerpen van het gegoten stuk na de stollingstijd. Het verloop van de cyclus wordt elektronisch en...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht