Go to top

Het gieten van aluminium (algemeen)

Inleiding

Het gieten als fabricagemethode biedt de kortste weg van uitgangsmetaal tot kant-en-klaar onderdeel en vervult in veel gevallen de voornaamste eisen gesteld aan de vormgeving van constructie-onderdelen van velerlei aard: gietstukken kunnen gebruiksklaar en doelmatig worden vervaardigd. Het gebruik van metalen matrijzen alsmede de ter beschikking staande moderne vormmaterialen maken een technologisch en economisch optimale fabricage mogelijk van de kleinste werkstukken met een massa van slechts enkele grammen tot de grootste met een massa van enige tonnen, zowel stuksgewijs als in kleine en grote series. Geschikte giet- en stolvoorwaarden en een breed palet van gietlegeringen, elk met hun kenmerkende mechanische, fysische, chemische en technologische eigenschappen maken de vervaardiging mogelijk van gegoten constructie onderdelen voor nagenoeg elk toepassingsgebied.

Gietstukken
 

Aluminium gietstukken kunnen met alle gebruikelijke gietmethodes worden vervaardigd. Bij de fabricage van aluminium gietstukken dienen de volgende zaken in acht te worden genomen:
- vorm
- afmetingen
- stukmassa
- maatnauwkeurigheid
- complexiteit
- oppervlaktekwaliteit
- aantal stuks
- vereiste mechanische eigenschappen
- legering
- levertijd
Indien er hierover niets anders is afgesproken, is de materiaalkeuze aan de gieterij. Bij nieuwe producten vindt in de regel eerst een optimalisering plaats van de vorm van het ruwe gietstuk met het oog op giettechnische eisen (aansnijding, vormsteunen, opkomers, stolling), dit alles met inachtname van de constructieve functionaliteit. Noodzakelijke wijzigingen van het gietstuk kunnen in geval van een model heel eenvoudig worden aangebracht. Pas daarna worden de uitgebreide en dure gietgereedschappen voor het in serie, in coquille (de coquilles) of onder druk (matrijzen) gieten, vervaardigd. Meestal blijken, in geval van seriegieten in metalen matrijzen, achteraf nog correcties nodig te zijn aan het reeds vervaardigde...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht