Go to top

Gieten: Levervormen van aluminium

Gieten is een techniek waarbij producten worden vervaardigd door een vloeibare substantie, bijvoorbeeld gesmolten metaal, in een vorm, een matrijs, te schenken. Deze vormgevingstechniek bestaat al duizenden jaren. Gieten is veelal de kortste weg tot een product. Wanneer de gevraagde toleranties en oppervlaktekwaliteit worden behaald is verdere nabewerking niet nodig. Worden deze eisen overschreden, dan moet het product nog wel worden nabewerkt. Dit gebeurt vaak door middel van verspanende bewerkingen. Gegoten stukken hebben een bepaalde gietstructuur.


A.J. Schornagel

Gietelingen van ongelegeerd aluminium


Gietelingen van ongelegeerd aluminium worden meestal door de smelter gefabriceerd. Ze worden weer gesmolten en respectievelijk gelegeerd of ongelegeerd gegoten tot ingots die tot halffabrikaten worden verwerkt. Een deel wordt ook in vormgieterijen gebruikt. Hun samenstelling zijn in EN 576 vastgelegd. Omdat bij het weer smelten en bij het legeren kleine hoeveelheden verontreinigingen onvermijdelijk zijn, zijn de toelaatbare bijmengingen voor gietelingen van hoogzuiver aluminium en primair aluminium in EN 576 nauwer begrensd, dan ingots en halffabrikaten EN 576-3 en EN 576-4). De voor deze gietelingen gangbare leveringsgrootte bedraagt 25 kg. Kleinere eenheden (bijvoorbeeld 10 kg) zijn zeldzamer. Gietelingen worden hetzij handmatig hetzij machinaal gegoten. De simpelste inrichting bestaat uit in een halve cirkel geplaatste gietelingvormen met zwenkbare gietgoot. Gietmachines worden of naar de aard van hun transportband met rondgaande gietelingvormen of als draaitafelmachines (gietcaroussel) gebouwd. Het gieten vindt hier continu plaats rechtstreeks uit de smeltoven. Door vergaande mechanisering van de nevenwerkzaamheden vindt een en ander op economische wijze plaats. Gietblokken spelen in toenemende mate een steeds grotere rol, ze kunnen een massa hebben van 500 kg tot 2000 kg. Gietblokken worden zowel in gietelingvormen gegoten (tot een gewicht van 500 kg) als...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht