Go to top

Aluminium matrix composieten (deel4)

Metaal-matrix composieten (MMC's) vormen een materiaalklasse op zich. Ze zijn geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen dan hun basismetaal tegenhangers. Door bepaalde aanpassingen kunnen hun sterkte, stijfheid, warmtegeleidbaarheid, slijtvastheid, kruipsterkte of maatvastheid worden verbeterd. In dit tweede deel zal nader worden ingegaan op een aantal giettechnieken die worden gebruikt voor het gieten van Al-MMC's


De gieterijpraktijk voor gietbare MMC's komt in het algemeen overeen met die voor conventionele aluminiumlegeringen. Er doen zich echter enkele significante verschillen voor:
- Smelten onder een inert schermgas is ter beoordeling van de gieter. Conventionele ontgassingstechnieken, zoals het inwerpen van tabletten of gasinjectie, kunnen samenklontering van gasbelletjes veroorzaken op de SiC-deeltjes waarna ontvochtiging van het keramiek optreedt. Zoutflux verwijdert SiC. Daar staat tegenover dat er een roterend injectiesysteem bestaat dat met succes flux kan inbrengen en de smelt ontgassen. Dit systeem maakt gebruik van een argon-SF6- gasmengsel.
- Nauwgezette controle van de smelttemperatuur is een voorwaarde om oververhitten en daaropvolgende vorming van aluminiumcarbide te voorkomen.
- De smelt moet zachtjes worden geroerd om een gelijkmatige verdeling van de SiC-deeltjes te handhaven. De keramische deeltjes smelten niet en lossen op in de matrixlegering en omdat ze dichter zijn dan de basislegering hebben ze de neiging om naar de bodem van de oven of gietvat te dalen.
- Turbulentie tijdens gieten moet tot een minimum beperkt blijven om invangen van gas te voorkomen. Door deze richtlijnen in acht te nemen kunnen MMC-gietelingen met succes worden gesmolten en gegoten met de gangbare productiemethodes, waaronder zand, vaste matrijs, wasmodel, persgieten, drukvorm en verlorenschuim-processen.

Smelten


MMC's worden op een wijze gesmolten die sterk overeenkomt met die voor niet-versterkte aluminiumlegeringen. Conventionele...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht