Invloed structuur op de uitstroomsnelheid bij extruderen aluminium
Een van de belangrijkste extrudeerbaarheidskarakteristieken van aluminiumlegeringen is de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. Dit is de snelheid waarbij, als deze wordt overschreden, oppervlaktescheuren ontstaan in geëxtrudeerde halffabrikaten. De maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid is een structuurgevoelige karakteristiek, die binnen twee orden van grootte kan variëren afhankelijk van legeringstype en billetstructuur. De maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid heeft een aanzienlijke invloed op het productieproces, omdat die capaciteitsbepalend is.
Weerstand tegen vervorming
Vervormingsweerstand is de bepalende factor voor het vaststellen van de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. De vervormingsweerstand hangt af van de chemische samenstelling van de legering en van de structuur van de te extruderen billet. Chemische samenstelling heeft een sterke invloed op de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid. Een toename van het gehalte aan legeringselementen veroorzaakt hogere oplossingsharding en daarmee hogere vervormingsweerstand. Zo bedragen de vervormingsweerstanden van AMg1 en AMg6 legeringen (gemiddeld Mg gehalte van respectievelijk ongeveer 1,1% en 6,3%) respectievelijk circa 45 MPa en 120 MPa bij de temperaturen die heersen bij extrusie. De voornoemde toename van de vervormingsweerstand veroorzaakt een afname van de maximaal toelaatbare uitstroomsnelheid van ongeveer 65 m/min tot 1 m/min. Hierbij treedt tevens een verlaging van de solidustemperatuur op van 638°C naar circa 560°C.
Afbeelding 1. Efficiëntie van heterogeniseren van billets van 2024 als functie van de afkoelsnelheid vanaf de homogeniseertemperatuur tot de heterogeniseertemperatuur.
Er kan uit het voorgaande de volgende belangrijke conclusie worden getrokken:
de hoeveelheid in vaste toestand opgeloste elementen moet zo laag mogelijk worden gemaakt om de uitstroomsnelheid bij extrusie te kunnen verhogen.
Dit betekent dus dat een billet moet worden onderworpen aan een...