Go to top

Levensduur turbineschoepen door betere coatingmethode met factor vier verlengd

De turbineschoepen in gasturbine­motoren van vliegtuigen en elektriciteitscentrales dienen bestand te zijn tegen extreem hoge temperaturen en een zeer agressieve omgeving. Dit vereist een combinatie van geavanceerde materialen, te weten een substraat bestaande uit een nikkel-aluminiumsuperlegering, een tussenliggende bondcoating, bestaande uit een MCrAlY (M= Ni en/of Co)-legering, en een keramische thermische barrièrecoating, bestaande uit zirconiumoxide. Tijdens het bedrijf van de turbine vormt en groeit er tussen de bondcoating en de thermische barrière­coating een continue oxidelaag, die uit aluminiumoxide dient te bestaan. Dit oxide is nodig om het onderliggende turbineblad tegen hoge temperatuurcorrosie te beschermen. Wanneer het oxide na lange blootstelling aan hoge temperatuur echter te dik wordt, zal het tijdens het afkoelen van de motor van de onderliggende bondcoating afspringen. Deze delaminatie betekent het einde van de levensduur van de twee coatings. Het is daarom cruciaal de groeisnelheid van het oxide, evenals de hechting van het oxide met het substraat te controleren en te verbeteren. Om deze redenen is in het proefschrift van Thijs Nijdam in detail de hoge temperatuuroxidatie van MCrAlY-legeringen bestudeerd. Dit resulteerde in een nieuwe methode om de levensduur van de coatings op turbineschoepen met de factor 4 te bevorderen.
Nijdam promoveerde cum laude op 14 november 2005 aan de Technische Universiteit Delft. Inmiddels is hij postdoctoraal onderzoeker bij het Netherlands Institute for Metals Research (NIMR).

Jelle Vaartjes en Thijs Nijdam
 

Afbeelding 1  Turbineschoepen voor in een gasturbinemotor.

“De gasturbinemotor is een van de werkpaarden van onze moderne energie­voorziening”, stelt Nijdam. “Alleen al in de vliegtuigindustrie zijn steeds meer motoren nodig, omdat het vliegverkeer jaarlijks nog steeds groeit en ook in de toekomst naar verwachting zal blijven groeien. Er is daarom een sterke vraag naar steeds...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht