Go to top

Glare en varianten ook buiten luchtvaartindustrie veelbelovend constructiemateriaal

Het in Nederland ontwikkelde innovatieve sandwichmateriaal Glare heeft grote voordelen als constructiemateriaal voor vliegtuigen. Stork Fokker te Papendrecht bouwt er grote delen van de romp voor de nieuwe A380 van Airbus mee. Het is licht en tegelijk sterk, uitstekend bestand tegen vermoeiing, corrosie, blikseminslag en explosies, stootvast en onderhoudsvriendelijk. In het Fibre Metal Laminates Centre of Competence (FMLC) te Delft wordt onderzocht of Glare en varianten daarvan ook buiten die sector kunnen worden toegepast.

Hans Koopmans
 

Het klinkt cynisch, maar met de wereldwijd toenemende terreur, onder andere gericht op vliegtuigen, ontwikkelen zich voor Glare ongekende perspectieven als constructiemateriaal. Gelukkig is dat niet de enige tendens die het toekomstig toepassingspectrum - waarvan de breedte nog allerminst vastligt - bepaalt. Maar terreurbestrijding lijkt wel een belangrijk onderzoeksveld, zo blijkt uit een bijzonder experiment dat enige tijd geleden werd uitgevoerd. In een bagagecontainer van 2 x 2 x 1,5 meter, vervaardigd van Glare, werd een explosief krachtiger dan de Lockerbie-bom tot ontploffing gebracht. Het verbluffende resultaat was dat de container weliswaar vervormde, maar nergens scheuren vertoonde. Het Fibre Metal Laminates Centre of Competence (FMLC) onderzoekt naast de bekende luchtvaarttoepassingen naar nieuwe mogelijkheden voor de inzet van het materiaal, dat is opgebouwd uit afwisselende lagen van aluminium en in epoxylijm ingebedde glasvezels. Het FMLC is een onafhankelijk instituut dat in 2001 van start ging en is ondergebracht in het gebouw van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. Doel is de vezel-metaallaminaattechnologie verder te ontwikkelen. Er is in het kader van de A380-ontwikkeling al veel kennis gegenereerd. Het FMLC is mede bedoeld om deze kennis vast te houden voor toekomstige industriële toepassingen van Glare-achtige materialen. Dan gaat het over onderzoek van...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht