Go to top

Optimalisering voorbehandeling voor anodiseren van aluminium

Voor er tot het feitelijke anodiseren kan worden overgegaan, dienen er een aantal voorbereidende stappen plaats te vinden, die van grote invloed kunnen zijn op het uiteindelijke resultaat. Hier volgt een bespreking van enkele van die voorbereidende stappen.

A.J. Schornagel

Opslag
 

Het oppervlak van aluminiumlegeringen is gevoelig voor zowel chemische als mechanische aantasting en hier dient rekening mee te worden gehouden bij het opslaan van het metaal voordat het wordt geanodiseerd. Opslag moet zo droog mogelijk zijn en valt aan te bevelen om gebruik te maken van watervast plaatmateriaal en droogmiddelen of vochtwerende stoffen. Bij het verspanen van het metaal verhindert een beschermende plastic folie toevallige schade.

Inwerking van basisch ontvettingsbad
 

Oliën en vetten die op het aluminium oppervlak aanwezig zijn worden verwijderd met behulp van een basisch ontvettingsbad. De waterige oplossing van vrije base verzeept deze verontreinigingen en maakt ze oplosbaar in water. Toevoeging van oppervlakte actieve stoffen aan het bad verlaagt de oppervlaktespanning en bevordert de ontvetting, emulsievorming en dispersie.
Als een sterke base zoals bijtende soda (natriumhydroxide) wordt gebruikt, zal het aluminium in aanzienlijke mate oplossen. Tabel 1 toont het gewichtsverlies die daarvan het gevolg is, in verscheidene oplossingen bij een temperatuur van 80°C gedurende ongeveer vijf minuten.
Uit de tabel blijkt dat voor ontvettingsdoeleinden een zwakke base moet worden gebruikt. De natriumzouten van fosforzuur en siliciumzuur neigen tot hydrolyse als ze worden opgelost en ze fungeren als een niet-etsende pH buffer die de alkaliteit binnen een geschikt pH gebied houdt. In het geval van siliciumzuur, kan de reactie als volgt worden weergegeven:

Na2SiO3 + 2H2O ---> 2NaOH + H2SiO3
 

Tabel 1. Gewichtsverlies van Al in basische oplossingen bij 80°C.

Tabel 2 toont de kenmerkende samenstelling van een ontvettingsbad.
Siliciumzuur kan echter moeilijkheden geven...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht