Go to top

Interferentiekleuren Aluminium

Aan het eind van de jaren 70 ontwikkelden Alcan en Asada een uit gebreidere reeks kleuren met grotere helderheid dan tot dan toe beschikbaar waren met het elektrolytisch anorganisch kleurproces en die bleken te berusten op een optisch interferentieeffect. Het effect bleek zich voor te doen als er was geanodiseerd in zwavelzuur, waarna een behandeling volgde om de poriën te vergroten. Dit laatste kon op verscheidene manieren plaatsvinden, maar verliep het vlotst door gedurende een korte periode te anodiseren in een elektrolyt op basis van fosforzuur.

Conventioneel elektrolytisch kleuren in bijvoorbeeld een elektrolyt op basis van nikkelzouten gedurende toenemende tijd leverde een opeenvolging op van kleuren lopend van blauwgrijs via grijsgroen en geelbruin tot, in sommige gevallen, zelfs purpertinten. De effecten die zich voordoen zijn schematisch weergegeven op afbeelding 1. Afbeelding 1a toont de structuur van een conventionele zwavelzuurfilm met lange, evenwijdige poriewanden, waarvan de diameter en scheiding worden bepaald door de anodiseerspanning. Afbeelding 1b toont dezelfde film na anodiseren in fosforzuur gedurende ongeveer 5 minuten op 25V. De poriën zijn iets groter geworden als gevolg van chemische oplosreacties, maar aan de onderzijde zijn ze nog verder vergroot, deels als gevolg van het in oplossing gaan door de versterkende werking van het elektrisch veld en deels door filmgroei onder de nieuwe condities. Elektrolytisch kleuren in een conventionele metaalzoutoplossing levert dunne metaalneerslagen die zichtbare interferentieverschijnselen kunnen veroorzaken (zie afbeelding 1c). Willen dergelijke interferentieeffecten kunnen optreden dan moet de invallende lichtbundel worden verstrooid aan twee evenwijdige oppervlakken die van elkaar zijn gescheiden door een afstand die in de orde van grootte ligt van zichtbaar licht (een paar honderd nanometer). De wijze waarop delen van het licht dat tussen deze
oppervlakken wordt gereflecteerd weer met elkaar...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht