Go to top

Het gebruik van fluxmiddelen

De term flux slaat op alle toevoegingen aan en behandelingen van gesmolten aluminium, waarbij chemische stoffen worden gebruikt. Deze stoffen zijn gewoonlijk anorganisch. In sommige gevallen worden metaalzouten gebruikt in de vorm van poeder, korreltjes of vaste tabletten. Ze kunnen handmatig worden toegevoegd of automatisch worden geïnjecteerd en ze kunnen een enkele functie hebben of verscheidene, waaronder ontgassen, reinigen, legeren, oxideren, desoxideren of verfijnen. De term flux omvat ook de behandeling van gesmolten aluminium met inerte of reactieve gassen om vaste of gasvormige onzuiverheden te verwijderen, waaronder bijvoorbeeld waterstof.

A.J. Schornagel

Bij het smelten van aluminium en met name bij het hersmelten van nieuw gieterijschroot of ander schroot, is oxidevorming en de aanwezigheid van onzuiverheden heel normaal. Onzuiverheden komen voor in de vorm van vloeibare en vaste insluitsels die aanwezig blijven tijdens stolling tot in het gietstuk. Insluitsels kunnen afkomstig zijn van vuil gereedschap, zand en andere vormresten, ijzer-chroom-nikkel verbindingen zoals die vaak worden aangetroffen in spuitgietlegeringen, resten van metaalbewerkingssmeermiddelen en oxidatie van legeringselementen en/of basismetaal.
Fluxen van de smelt vergemakkelijkt het samenklonteren en scheiden van ongewenste bestanddelen uit de smelt. Fluxen is temperatuursafhankelijk. De temperatuur moet hoog genoeg zijn om goede fysische scheiding of de gewenste chemische reactie te krijgen. Bij voldoende hoge temperatuur is de vloeibaarheid van zowel metaal als fluxmiddel dermate hoog, dat er sprake is van goed contact tussen die twee en er eveneens sprake is van betere reactiviteit.

  Tabel 1. Karakteristieken van enkele stoffen die worden gebruikt als flux voor aluminiumlegeringen.

Fluxsamenstelling


De specifieke verbindingen of chemicaliën die in fluxen worden gebruikt hangen af van het doel van de flux. De meeste fluxverbindingen bestaan uit mengsels van anorganische...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht