Go to top

Chemische voorbehandeling: de weg naar chroomvrij

Wereldwijd wordt er gezocht naar geschikte alternatieven voor het gebruik van zeswaardig chroom in voorbehandelingsprocessen. Zoals bekend is chroom in de zeswaardige vorm giftig en carcinogeen. Als alternatieven heeft men producten ontwikkeld  op basis van complexe fluorides van  zirconium en titanium, molybdaten, silanen (sol-gel), self-assembling molecules, geleidende polymeren en cerium componenten. AD Chemicals heeft samen met zusterbedrijf Coil Coating Technologies onderzocht of het werkingsprincipe van de chromaathoudende systemen kan worden losgelaten om tot fysiek nieuwe chromaatvrije producten te komen voor zowel dompel, sproei als coil-coat applicatie.
 

 
 

De werking van Cr6+ is echter uniek en door haar krachtige oxidatieve werking vervult zij de functie van passivator (oxidevormer), actieve corrosiewering en crosslinker in één. Er zijn in de ogen van AD Chemicals  geen andere stoffen die deze werkingen verenigen. De basis voor het werkingsprincipe is een vocht- en elektrolytbestendige duurzame hechting tussen coating en substraat. Immers als onder invloed van vocht, warmte en/of zouten, de hechting van de coating verloren gaat, heeft corrosie vrij spel. De voorbehandelingen van AD Chemicals bevatten zure polymeren die zeer effectief zijn om een goede hechting van lakken op aluminium te krijgen. De kunst is om de overmaat aan zuurgroepen weg te laten reageren tijdens het drogen en moffelen. Een te veel aan vrije zuurgroepen verslechtert namelijk de hechting bij vochtbelasting. Daarnaast heeft de gevormde conversielaag een slechte ionenuitwisseling met kleine kationen en anionen. Hierdoor wordt het erg lastig voor de meest voorkomende corrosieve zouten om in de conversielaag te migreren.
 

Het bovenstaande werkingsprincipe is toegepast in de volgende producten:
 

PrimeCoat Cr-free
Coil-Coat processen die voor diverse applicaties zijn doorgetest door Coil Coaters en tot de meest geschikte chroomvrije alternatieven zijn bevonden. PrimeCoat...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht