Go to top

Extrusie van aluminium en aluminiumlegeringen

Aluminium en aluminium­legeringen worden het vaakst geëxtrudeerd. De meeste commercieel verkrijgbare aluminiumlegeringen kunnen worden geëxtrudeerd. Belangrijke toepassingen omvatten onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, pijpen en buizen, draad, staf en holle vormen, kabelbekleding, onderdelen voor architectonische en bouwkundige toepassingen en onderdelen voor autocarrosserieën.

A.J. Schornagel

Klik hier voor de homepage Aluminium Extruderen van ALURVS.nl


‘Koud extruderen’ wordt zo genoemd, omdat de voorvorm bij kamertemperatuur de extrusiematrijs binnengaat. Elke opvolgende toename in temperatuur, die kan oplopen tot verscheidene honderden graden, wordt veroorzaakt door de omzetting van vervormingsarbeid in warmte. Koud extruderen omvat teruggaand (indirect), voorwaarts (direct) of een gecombineerde teruggaande en voorwaarts gaande (indirect-direct) verplaatsing van metaal onder inwerking van voortdurende, maar geen uniforme druk. Teruggaande verplaatsing van een gesloten matrijs verloopt in een richting die tegengesteld is aan die van de plunjer. Werkstukken zijn vaak komvormig en bezitten wanddiktes die gelijk zijn aan de speling tussen plunjer en matrijs. Bij voorwaarts extruderen, wordt het werkstuk voortgestuwd in de richting van de plunjer. Deze twee basismethodes van extrusie worden soms gecombineerd zodat er wat van het werkstukmetaal achterwaarts loopt en wat voorwaarts. Bij koud extruderen oefent een plunjer druk uit op een voorvorm, waardoor het metaal gaat vloeien in de vereiste richting. De relatieve beweging tussen plunjer en matrijs wordt verkregen door een van beide (bijna altijd de matrijs) te bevestigen aan het stationaire bed en de ander aan de heen-en-weergaande ram. De as van de machine kan zowel verticaal zijn als horizontaal. De druk kan snel worden aangebracht in de vorm van een klap (slagextrusie), of meer geleidelijk als een persende werking, zoals bij een hydraulische pers. De door de plunjer uitgeoefende druk kan laag...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht