Go to top

De invloed van het lassen op de eigenschappen van aluminium

Aluminium wordt geleverd in gagloeide (spanningsarme) of veredelde toestand afhankelijk van de geschiktheid van de betreffende legering voor warmtebehandelingen. De letter H is de aanduiding voor niet veredelbare legeringen; de letter T is een veredelbare legering. Met uitzondering van de gegloeide aluminium-legeringen zullen alle andere aan sterkte verliezen als zij door lassen worden verwarmd. De niet veredelde legeringen zullen een zachte overgangszone naast de las krijgen ongeacht de lasmethode die wordt toegepast.


Echter, afhankelijk van de leveringstoastand zullen de eigenschappen van het te lassen materiaal worden beïnvloed. Hoe sneller de lasmethode des te geringer zal de warmte-inbreng zijn. M.a.w. het MIG-lassen verdient hier de voorkeur boven TIG-lassen. De sterkte-eigenschappen van zacht (gegloeid) aluminium zullen door het lassen minder worden beïnvloed dan een veredelde aluminiumlegering. Vanzelfsprekend speelt ook de keuze van het juiste toevoegmateriaal een niet onbelangrijke rol. In een tweetal tabellen worden de minimum mechanische eigenschappen van de lasverbinding, alsmede eventuele fouten en hun oorzaken bij het lassen aangegeven.


P. Juriëns - (artikel gepubliceerd in Aluminium nummer 5, 1987- artikel 25)

TIG-of MIG-lassen van aluminium


De begrippen TIG en MIG behoeven geen nadere uitleg: het zijn bekende, ingeburgerde begrippen. Wil men hierover meer weten, dan gelieve men de speciale brochures bij M.C.B. aan te vragen. Wel zal men zich in bepaalde gevallen afvragen voor welke van de twee lasmethodes men moet kiezen. Onderstaand overzicht probeert hierin enige duidelijkheid te brengen. Natuurlijk moet men aan dit overzicht een betrekkelijke waarde hechten. Het kan ook worden beïnvloed door het pulsed-TIG en pulsed-MIG-Iassen. Het pulsed-MIG (pulsed Arc-) lassen komt enigermate op het gebied van het TIG-lassen, terwijl het pulsed-TIG-Iassen het lassen van zeer dunne materialen mogelijk maakt.


 Alvorens te lassen


Het is van het grootste gewicht, dat de te lassen aluminium-naden, alvorens te gaan lassen, van alle verontreinigingen zijn ontdaan. Het reinigen van de te lassen naden kan niet worden overdreven. Oxiden, vet of olie-films kunnen slechte lassen veroorzaken en zullen de mechanische eigenschappen van de gemaakte las ongunstig beïnvloeden. Zachte alkali-oplossingen en ontvetters, die via de handel verkrijgbaar zijn, kunnen worden gebruikt, mits zij geen gevaarlijke rook veroorzaken tijdens het lassen. Gebruik nooit trichloor-ethyleen-oplossingen; deze veroorzaken zeer gevaarlijke gassen. Een andere eenvoudige methode voor het schoonmaken van aluminium is een, in vluchtige petroleum-oplossing, gedrenkte lap, of roestvaststaalwol of een roestvaststaaldraadborstel. Het zal duidelijk zijn dat ook het lastoevoegmateriaal uiterst zuiver dient te zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht