Go to top

RVS-gietwerk is voordeliger dan menigeen denkt

Bij gietwerk heeft men al gauw het idee dat het om grote aantallen moet gaan om het prijstechnisch interessant te maken. Er moet immers een gietmal gemaakt worden en de kosten daarvan moeten wel terugverdiend worden. Marco Barendse en Ted van der Gun van Elcee Holland B.V. in Dordrecht leggen uit waarom in veel gevallen de besparingen ruimschoots opwegen tegen de kosten.

Pauline Meijwaard

“Ten eerste kun je elke vorm gieten die je maar wilt”, vertelt Barendse. Hij is verantwoordelijk voor de divisie halffabrikaten van Elcee. Het is een sterk groeiende tak van sport voor het bedrijf dat bijna 85 jaar geleden begon met bevestigingsmaterialen. “Wij leveren alleen op klantenorder”, vervolgt hij, “en dat houdt in dat je ook met zeer specifieke onderdelen te maken krijgt. Sommigen zijn nauwelijks op een andere manier te maken, tenzij je een massief blok metaal neemt en dan begint te verspanen, lassen en slijpen. Dat wil men nog wel eens doen als ambachtelijk tijdverdrijf of als het echt om een uniek exemplaar gaat voor een bijzondere gelegenheid, maar anders wordt het onbetaalbaar.
 


 

Met gieten kun je in principe elke bocht, elke ronding en asymmetrie krijgen die je kunt bedenken. In veel gevallen kan er zelfs tegenlossend gegoten worden. Wat ook een leuke bijkomstigheid is, is dat het heel eenvoudig is een logo mee te gieten. Op die manier kan voor dezelfde prijs een toegevoegde waarde geleverd worden.”

Een mal voor één stuks
 

De kosten voor het produceren van een mal blijkt in de praktijk heel erg mee te vallen. “Het hangt onder andere van het product, de afmetingen en de toleranties af. Deze investering heb je vergeleken met bewerkingsuren zo terugverdiend. Soms is het zelfs al voor één stuk rendabel.” Waar Barendse vaak mee wordt geconfronteerd zijn prototypes of handmatig in elkaar gezette stukken waarvan men dan een gietstuk wil hebben. “We beginnen dan met het maken van een 3D-tekening. Dat heeft als voordeel dat je meteen kunt zien hoe het product er straks uit gaat zien. Dat praat zeker in die ontwikkelingsfase een stuk makkelijker. Het grote voordeel van deze 3D-tekeningen is dat er direct een mal uit geproduceerd kan worden. Natuurlijk kijken we naar de maakbaarheid en de meest efficiënte manier van produceren. Samen met de klant leggen we de toleranties vast, deze bepalen voor een groot deel de prijs van zowel het gietstuk als de eventuele nabewerkingen.” Daarbij is het onnodig te vermelden dat de repeteerbaarheid bij het gieten van meerdere producten uit dezelfde mal natuurlijk hoog is.

RVS-bevestigingsmaterialen
 

Al vele jaren is Elcee toonaangevend als de leverancier voor RVS-bevestigingsmaterialen. “Onze vooraanstaande positie hebben wij te danken aan ons uitgebreide assortiment, onze uitstekende service, onze grote voorraad, stevige, duidelijke en uniforme verpakking en snelle levering. Logistiek kan Elcee aan vrijwel alle wensen voldoen, of we nu spreken over barcode scannen, two bin, kan ban, of JIT-leveringen, Elcee biedt de oplossing op maat,“ zegt Ted van der Gun. Van der Gun is verantwoordelijk voor de divisie bevestigingsmiddelen van Elcee en komt regelmatig met de halffabrikaten in aanraking. “Soms krijg ik een aanvraag voor een speciale bout waarvan een klant veronderstelt dat die uit twee stukken materiaal gemaakt moet worden. Door onze ervaring met gietwerk kom ik echter vaak tot de conclusie dat gieten niet alleen meer mogelijkheden biedt,

maar vaak ook een veel gunstiger kostprijs oplevert. ”Ter illustratie laat hij een speciale boutkop zien die op een draadeind gelast is. Daarnaast ligt het gietproduct dat er niet alleen mooier, maar ook veel steviger uitziet. Van der Gun: “Over kwaliteit moet je niet praten, kwaliteit moet je meten. Elcee heeft een interne QC-afdeling, waar zij o.a. beschikken over een spectraalanalyse-apparaat, een trekbank met een capaciteit van 85 ton, meer dan 100 draadkalibers, diverse schuifmaten en enkele micrometers. Alle meetapparatuur wordt periodiek gekalibreerd en gecertificeerd.”

China biedt kansen
 

Een van de redenen dat Elcee relatief goedkoop kan laten gieten ligt in het Verre Oosten. Al meer dan tien jaar doen ze zaken met het Verre Oosten, met name in China. De ervaringen met producenten uit China zijn goed. De kwaliteitseisen zijn streng, maar worden zonder problemen gehaald. Bij een nieuw product wordt altijd een proefstuk naar Nederland gestuurd ter goedkeuring voordat de daadwerkelijke productie van start gaat. “Mochten er in het begin of later in de series toch onverwachte zaken aan de orde komen, nemen wij via ons Chinees kantoor contact op met de producent. Indien er na meerdere gesprekken geen verbeteringen zijn, nemen wij in overleg met onze klant resolute besluiten. Natuurlijk is dat jammer en lastig, maar kwaliteit gaat voor.”

Elcee China
 

Sinds een jaar heeft Elcee ook een eigen vestiging in China. ‘Het is geen joint venture, maar 100% eigendom van Elcee,’ vertelt Barendse. Ons bedrijf bestaande uit een kantoor en magazijn, is een verzamelpunt van leveringen uit die regio, voor zowel halffabrikaten als bevestigingsmaterialen. Daar worden producten opgeslagen, zo nodig van bulkverpakking omgepakt naar klein verpakking en gecontroleerd. Dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Gezien de lange transporttijd tussen China en Europa. Het grote voordeel hierbij is dat eventuele afwijkingen eerder geconstateerd worden. Dankzij de moderne middelen zoals 3Dtekeningen, e-mail en VoIP is zeer goed te communiceren met ons kantoor en onze producenten.”

Moderne gevelbouw
 

De klanten waar Elcee aan levert zijn zeer divers. De kennis en ervaring van roestvast staal zorgt voor een goede vertegenwoordiging in de industrieën van food, verpakkingsmachines, chemie en machinebouwers, maar ook in andere markten wordt veel geleverd. De gevelbouw bijvoorbeeld, heeft in Elcee een uitstekende partner gevonden voor het maken van diverse gevelbevestigingen. Spraakmakende en bekende moderne bouwwerken, veelal met veel glas en roestvast staal, zijn voorzien van delen die door Elcee geproduceerd zijn.
 


Blijven investeren
 

Elcee levert ruwe halffabrikaten, maar ook compleet bewerkte en geassembleerde producten. “We merken steeds vaker dat klanten niet alleen het product, maar ook de zorg eromheen willen uitbesteden”, zegt Barendse. “Het nabewerken, subassemblage, opslag en vervolgens just-in-time op de plek krijgen waar het nodig is, is over het algemeen geen core business voor onze klanten. Wij daarentegen zien het wel als essentieel onderdeel van onze dienstverlening, dus wij doen het graag.” Elcee heeft veel geïnvesteerd in een goede opslag en logistiek. Zo is voor de bevestigingsmiddelen een nieuwe uniforme verpakking ontwikkeld met barcodes en zes verschillende standaardafmetingen. Herkenbaarheid en stapelbaarheid zijn daardoor beduidend hoger geworden. Daarnaast komt er een compleet nieuwe hal en worden de magazijnen en assemblageruimte heringericht.
 


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht