Go to top

Expansor Nederland B.V.

Dé specialist in hydrovormen en rubberpersen
 

Het is opvallend, dat steeds meer partijen in hun zoektocht naar oplossingen voor moeilijk te vormen producten, de weg naar Expansor Nederland B.V. weten te vinden. Bedrijven, architecten, industrieel ontwerpers en kunstenaars zijn op zoek naar een sparringpartner die een antwoord heeft op vragen naar meer productmogelijkheden in uiteenlopende metaalsoorten en die invulling kunnen geven om de aanwezige creativiteit te benutten tegen aanmerkelijk lagere kosten. In samenspraak met deze partijen reikt Expansor kostenbesparende productiemethodes aan en/of helpt mee hoe esthetische meerwaarde aan een product gecreëerd kan worden.

Belangrijk in een tijd waarin innoveren voor veel bedrijven een strategie is om competitief te blijven en eventueel marktaandeel te vergroten, maar men tevens ook kritisch is ten aanzien van de kostenontwikkelingen. Belangrijk ook, omdat we in het hedendaagse beeld te maken hebben met snel wisselende productvormen, relatief kleine series en meer exclusieve of bijzondere vormgeving. Een bijzonder dynamische markt die bij voortduring vraagt om snelle, kostenbesparende en creatieve oplossingen.

Expansor is als specialist en kennisdrager in het hydrovormen en rubberpersen dé partij om op maat gesneden oplossingen aan te reiken. Die risico's durft te nemen en de grenzen van de maakbaarheid en vervormbaarheid op zoekt. Die beseft dat vooruitgang alleen geboekt kan worden door theoretische modellen ook daadwerkelijk in de praktijk te toetsen. Theorie en praktijk gaan hand in hand om duidelijkheid te scheppen omtrent maakbaarheid en haalbaarheid.
 


Hydrovormen is een technologie waarmee onder hoge vloeistofdruk vrijwel alle metalen, maar ook andere materialen vervormd kunnen worden. Veelal wordt uit gegaan van een buisvormig of plaatvormig halffabricaat waarmee bij de vervorming allerlei verschillende eindproducten kunnen worden gerealiseerd. En dat leidt tot verbluffende resultaten!
Dit productieproces kenmerkt zich door een zeer hoge kwaliteit en een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid van de producten. Er is nauwelijks wanddikte afname en voor onmogelijk gehouden vervormingen kunnen worden gerealiseerd tegen een relatief geringe kostprijs doordat de gereedschapkosten laag gehouden kunnen worden.

Door jarenlang dit proces verder te optimaliseren en gelet op onze bijzondere ervaringen bij de productie van expansiestukken voor de chemische - en petrochemische industrie, is het mogelijk geworden behuizingen, voor diverse toepassingen te hydrovormen naar bijna elke specificatie. Van standaard rond naar vierkant is al geen bijzonderheid meer. Geen naden meer, super glad van binnen maar ook van buiten en geen extra (na)bewerkingen. Met als gevolg een esthetisch volmaakt en technisch hoogstaand eindproduct.
Een ander goed voorbeeld betreft het hydrovormen van een bol segmenten met een uitwendige radius van R525 mm. Deze bolsegmenten worden onder andere toegepast als een bijzondere vorm van gevelbeplating op het prestigieuze bouwprojecten. Het materiaal dat hier voor in eerste instantie gebruikt werd, is RVS 1.4404 in 1,5 mm. Toen de klant (Creativ Cladding B.V. te Heeze Brabant) in overleg met de architect informeerde naar de mogelijkheden om de bolsegmenten uit een bijzonder aluminium composiet materiaal voorzien van een extreem harde anti–graffiti coating te hydrovormen, werd een bijzonder goed resultaat bereikt. Daar waar andere omvormtechnieken niet de gewenste uitkomsten gaven, doordat bijvoorbeeld de eindvorm niet gehaald werd, de coating los liet of 'verbrokkelde' of de kosten van het omvormproces te hoog werden, bleek hydrovormen dé oplossing.

 

Bij rubberpersen zien we dat rubber zich als vloeistof gedraagt op het moment dat er druk op uitgeoefend wordt en ook daar heeft Expansor inmiddels de nodige hoogstandjes bereikt. De dubbel gekromde koperen platen voor de Heinekenbar, Executive Room, in Amsterdam is hiervan een goed voorbeeld. Ook worden er regelmatig plaatdelen voor de automotive geperst en dan niet alleen voor de moderne auto's maar ook diverse delen van oldtimers worden ge-hydrovormd of ge-rubberperst. En wederom worden de grenzen van de haalbaarheid en daarmee maakbaarheid gezocht.

De vraag of Expansor voor een speciale toepassing, waarbij een grote mate van flexibiliteit en maatvoering moest worden gegarandeerd, een rubberpersinstallatie kon ontwikkelen, heeft inmiddels geleid tot de bouw van deze installatie.

En daarmee komen we aan bij de missie van Expansor. De uitdagingen worden groter, de grenzen worden verlegd teneinde voor de klant een klankbord te zijn voor uiteenlopende kostenbesparende, creatieve, maar vooral ook praktische toepassingen in vele takken van industrie. Omdat we te maken hebben met korte doorlooptijden, met snel wisselende vormen, producten met bijzondere vormen en met processen die vragen om verdere besparingen en/of optimalisaties. Het belangrijkste wapenfeit van het Expansor is haar snelheid van handelen en haar flexibiliteit. Veelal hebben we productieverliezen bij onze klanten kunnen beperken of zelfs kunnen voorkomen door alert te reageren. Expansor is gewend om 'out of the box' te denken maar vooral ook te doen. En daarmee verschaft Expansor haar klanten maar ook zichzelf een enorm competitief voordeel.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht