Go to top

Lokale corrosievormen: spleetcorrosie Deel 3: Waterstofverbrossing

Deel 3

Waterstofverbrossing is een probleem dat zich voordoet bij hoogsterke staaltypen. De informatie die is verzameld op dit gebied heeft niet specifiek betrekking op roestvast staal maar is zeker van toepassing op de hoog-vaste martensitische en precipitatiehardende roestvaststaaltypen.

Het mechanisme verschilt zoals eerder opgemerkt van dat van chloride spanningscorrosie. Waterstofverbrossing doet zich voor onder de omstandigheid dat gelijktijdig aanwezig zijn:
- een materiaal met een hoge rekgrens (sterkte);
- hoge mechanische spanningen;
- een bron die voorziet in atomaire waterstof.
Bronnen van waterstof zijn:
- vochtige atmosfeer bij hoge temperatuur. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van vochtige laselektroden. Door dissociatie van waterdamp in de hete lasboog ontstaat atomaire waterstof die bij het lassen van hoog-sterke staaltypen tot waterstofverbrossing kan leiden. De scheurvorming die optreedt staat in de laswereld bekend als koudscheuren. De aanwezigheid van vet en verf op de laskanten heeft eenzelfde effect. De noodzaak om bij austenitische roestvaststaaltypen vocht, vet en verf te verwijderen heeft een andere oorzaak. Bij austenitisch roestvast staal, dat niet gevoelig is voor waterstofverbrossing, veroorzaakt vocht, vet en verf bij het lassen poreusheid en verkleuring van de las en warmtebeïnvloede zones met de daarbijhorende achteruitgang van de corrosieweerstand.
- kathodische reactie bij corrosie (2H+ + 2e —> H2). Bij de reductie van waterstofionen worden waterstofatomen gevormd die recombineren tot waterstofmoleculen. Hierdoor kunnen niet alleen corrosiereacties, maar ook elektrolytische oppervlaktebehandelingen, kathodische bescherming, beitsbehandelingen en zuurreiniging waterstofverbrossing tot gevolg hebben als het betreffende materiaal hier gevoelig voor is. Sulfide-ionen, cyaniden en fosfor- en arseenionen verminderen de snelheid waarmee waterstofionen worden gereduceerd. Klaarblijkelijk wordt door de aanwezigheid van deze...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht