Go to top

Lokale corrosievormen: spleetcorrosie Deel 2: Chloride spanningscorrosie

Deel 2:

Spanningscorrosie is een corrosievorm waarbij de gelijktijdige aanwezigheid van mechanische spanningen en specifiek corrosief milieu resulteren in scheurvormige aantasting. Spanningscorrosie doet zich voor bij een aantal min of meer specifieke combinaties van legeringen en milieus.

Als voorbeelden van voor spanningscorrosie gevoelige metaalmilieucombinaties kunnen de volgende worden genoemd:
- Aluminiumlegeringen in chloridehoudende milieus;
- Koperlegeringen in ammoniakhoudende milieus;
- Roestvast staal in chloridehoudende milieus;
- Ongelegeerd staal in oplossingen die geconcentreerd NaOH, am moniak of nitraationen bevatten. Voor de verklaring van het gecompliceerde verschijnsel spanningscorrosie zijn een groot aantal mechanismen geopperd. Er is echter geen universeel mechanisme dat alle waargenomen verschijnselen verklaart. De bespreking en benaming van spanningscorrosie is gerelateerd aan het milieu dat spanningscorrosie veroorzaakt. Spanningscorrosie van roestvast staal in chloridehoudende milieus wordt ook wel chloride spanningscorrosie genoemd. Om spanningscorrosie tegen te kunnen gaan is herkenning van het aantastingsbeeld en kennis van de verschillende invloedsfactoren een eerste vereiste.

2.1 Het scheuruiterlijk


Scheuren verlopen interkristallijn (via de korrelgrenzen) of transkristallijn (door de korrels). Bij austenitisch roestvast staal komt een transkristallijn scheurverloop het vaakst voor. Er is hierbij in de microstructuur geen directe aanleiding voor de vorming van scheuren, in tegenstelling tot interkristallijne spanningscorrosiescheuren. Een interkristallijn scheurverloop wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van uitscheidingen op de korrelgrenzen zoals chroomcarbiden in austenitisch roestvast staal, maar ook door een hoger gehalte aan silicium en fosfor dat door segregatie tijdens stolling in de korrelgrens terechtkomt, hetgeen zich bij ferritisch roestvast staal voordoet. Het interkristallijn scheuren kan ook worden...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht