Go to top

Fabricage en karakteristieken van roestvast-staalpoeders

Poedermetallurgische (PM) voorwerpen die zijn gemaakt van corrosievaste legeringen vormen een groeiend bestanddeel van PM toepassingen, waarvan roestvast staal PM legeringen in diverse takken van industrie worden aangetroffen, waaronder lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie, chemische procesindustrie, medische apparatuur.

A.J. Schornagel

Inleiding


Doel van de fabricage van roestvast-staalpoeder is beheersing van de fundamentele poedereigenschappen, zowel chemische als fysische, zoals samenstelling, deeltjesgrootte, verdeling en vorm. Op deze wijze kunnen er poeders tegen aanvaardbare kosten worden vervaardigd die geschikt zijn voor hun doel.
Het gebruik van poeders wordt doorgaans besproken in termen van specifieke vereiste technische eigenschappen, zoals dichtheid, vloeibaarheid, groene sterkte, samendrukbaarheid enzovoort. In de meeste gevallen is de afhankelijkheid van deze technische eigenschappen van fundamentele eigenschappen slechts kwalitatief bekend, hetgeen het nog steeds sterk empirisch karakter van de poedermetallurgische processen verklaart. Dit geldt ook voor kennis van de corrosieweerstand.

Fysische poederkarakteristieken
 

Deeltjesgrootte en grootteverdeling
Een veel gebruikte methode om poeder te fabriceren is atomiseren met behulp van water onder druk. Daarbij is de deeltjesgrootte afhankelijk van de waterdruk: hogere waterdruk levert fijnere poeders en vice versa (zie afbeelding 1). Waterdrukken in de buurt van 14 MPa doen de roestvast-staalstroom uiteenvallen tot een  in hoofdzaak -100 mesh (-150 µm) poeder, dat wordt gebruikt voor de meeste constructie onderdelen. Door variatie van de straalmondingen zijn diverse waterstraal configuraties mogelijk, die op hun beurt leiden tot een verscheidenheid aan grootteverdelingen. Omdat geatomiseerde poeders, indien dat heeft plaatsgevonden bij constante druk en constante stromingssnelheid van metaal en atomiserend medium, dan bezitten de deeltjes grootteverdelingen die na uitzetten op...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht