Go to top

Elektrochemische corrosie: Deel 6, uniforme aantasting: Natriumhydroxide

Afbeelding 12 toont in een isocorrosiediagram het corrosiegedragvan AISI 304 in natriumhydroxideoplossingen. Het corrosiegedrag van AISI 316 komt overeen met het gedrag van AISI 304. Er blijkt dat AISI 304 en AISI 316 zeer corrosiebestendig zijn in natriumhydroxideoplossingen tot 50 % bij temperaturen tot 95˚C. Uit ervaring is bekend dat een hoger mechanisch spanningsniveau in het roestvast staal, bijvoorbeeld door koudvervorming, bij een hoge concentratie NaOH en hoge temperatuur een wat hogere aantastingssnelheid veroorzaakt ten opzichte van spanningsarm roestvast staal. Handelszuiver nikkel is bij uitstek geschikt voor toepassing in natriumhydroxide. De corrosiesnelheid ligt aanzienlijk lager dan die van austenitisch roestvast staal en bovendien is handelszuiver nikkel 200 en 201 vrijwel ongevoelig voor spanningscorrosie.

Afbeelding 12 Is ocorrosiediagram voor roestvaststaaltypen AISI 304 en 316 in natriumhydroxide.


Caustic Cracking
Bij een temperatuur boven 105˚C blijkt dat door spanningscorrosie scheurvorming kan optreden in austenitisch roestvast staal. Deze vorm van spanningscorrosie die zich voordoet in natriumhydroxide (caustic of bijtende soda) wordt ook wel ‘caustic cracking’ genoemd. Het temperatuur-concentratiegebied waarin in de praktijk spanningscorrosieproblemen zijn geconstateerd beslaat het deel van het diagram boven de streeplijn. Spanningscorrosie doet zich voor bij zowel AISI 304 als AISI 316. Er is bij caustic cracking zowel transkristallijn (door de korrels) als interkristallijn (via de korrelgrenzen) scheurverloop waargenomen. In het geval dat er chroomcarbide-uitscheiding op korrelgrenzen is opgetreden dan is de aantasting interkristallijn en zal scheurvorming ook veel eerder optreden. Sensitisering blijkt hier dus van grote invloed op het corrosiegedrag. Om deze reden hebben de laagkoolstofhoudende typen AISI 304L en 316L sterk de voorkeur. Doorgaans zijn zeer geconcentreerde oplossingen nodig om caustic cracking te veroorzaken. Bij lagere concentraties NaOH kan de concentratie door indamping sterk toenemen waarna scheurvorming kan ontstaan. De rol van chloride-ionen bij het veroorzaken van deze vorm van spanningscorrosie is nihil. Het effect van verontreiniging van een natriumhydroxideoplossing met chloride-ionen op het corrosiegedrag is beperkt door de hoge pH-waarde van de oplossing. De toepassingen van roestvast staal in natriumhydroxide omvatten leidingwerk, kleppen, pompen en andere apparatuur. De corrosieweerstand van gegoten delen komt overeen met die van vergelijkbare kneedlegeringen.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht