Go to top

Corrosie van fluoriden

Fluoriden, waarbij hier uitsluitend metaalzouten worden bedoeld van waterstoffluoride en ammoniumfluoride, worden in tal van chemische processen toegepast, als bestanddeel van beitsoplossingen en, in gesmolten toestand, als koelmiddel in kernreactoren. Talrijke technische materialen, zoals laaggelegeerd staal, zijn bestand tegen neutrale fluorideoplossingen, bijvoorbeeld NaF, KF, LiF. De zure fluoriden, bijvoorbeeld NH4HF2, NaHF2 en KHF2, zijn aanzienlijk agressiever, zodat alleen hoogwaardige materialen, zoals nikkellegeringen of kunststoffen, kunnen worden gebruikt. Onder bepaalde omstandigheden, als toevoegingen aan de oplossing geen invloed uitoefenen, kunnen er inhibitoren worden gebruikt. Zo wordt benzoquinon gebruikt om de corrosie van 18Cr-8Ni staal in fluorideoplossingen binnen de perken te houden, zelfs bij verhoogde temperatuur.


A.J. SchornagelChroom-nikkel en chroom-nikkelmolybdenium staaltypen met een wat lager nikkelgehalte bezitten een hogere weerstand tegen corrosie in oplossingen van NaF en salpeterzuur dan bijvoorbeeld het type 18Cr- 10Ni. De aantasting van zwavelzuur op AISI 304 bij 90°C wordt in aanwezigheid van wat natriumfluoride onderdrukt. Dit vindt zelfs bij verhoogde concentraties plaats, bijvoorbeeld 1,9 mol/l (zie afbeelding 1). In deze gevallen varieert de invloed van de martensiet in het staal met de temperatuur van de martensietvorming. Als de martensiet is ontstaan boven 0°C, dan ontstaat er bij verhoogde fluorideconcentraties scheurvormende spanningscorrosie. Wordt de martensiet echter gevormd bij lagere temperaturen, dan blijft de corrosie hoofdzakelijk uniform van aard. Dit laatste is echter ook het geval bij lagere fluorideconcentraties (lager dan 1,5 mol/l NaF). De corrosie van 1.4541, dat vergelijkbaar is met AISI 304L, in kokend salpeterzuur (6 mol/l) wordt onderdrukt door fluoriden zolang er ook oxiderende stoffen aanwezig zijn, zoals 0,2 mol/l CrO3 of ammoniumvanadaat. Op afbeelding 2 is te zien dat de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht