Go to top

ROESTVAST STAAL IN DE BOUW Deel 2

HET OPTIMAAL GEBRUIKMAKEN VAN DE CORROSIEVASTHEID


Omdat een gebouw wordt beoordeeld op de esthetische kwaliteiten van het gebruikte uitwendige materiaal, worden daaraan naast eigenschappen zoals goede lasbaarheid, vervormbaarheid en corrosievastheid, ook eigenschappen meegegeven zoals glans, textuur en blankheid. Om de metalen bekleding van gebouwen te beschermen tegen de corrosieve invloed van het heersende klimaat wordt er wel gebruik gemaakt van een, speciaal voor dit doel ontwikkelde, transparante organische hars, omdat conventioneel roestvast staal doorgaans niet is opgewassen tegen industrie- en zeeklimaten. Een dergelijke deklaag kan bijvoorbeeld bestaan uit een fluoropolymeer. Het systeem bestaat uit een ondergrond van roestvast staal, die een speciale voorbehandeling heeft ondergaan, met daarop een primer en tenslotte de deklaag zelf. Dit soort gelakt roestvast staal is leverbaar in de vorm van dunne plaat gemaakt van het roestvaststaaltype 430 met diktes tussen 0,3 en 1,0 mm en breedten tot en met 1219 mm. De lak is leverbaar in tal van kleuren en is in het algemeen goed bestand tegen verwering en verkrijting. Als het gebruik van een dergelijke deklaag om wat voor reden dan ook niet realiseerbaar is, moet worden uitgeweken naar resistente RVS-typen, die tegen dit soort milieus zijn opgewassen. Er zal nu nader worden ingegaan op de keuze van geschikte RVS-typen, vanuit het standpunt van corrosievastheid.

Criteria corrosieweerstand


Weerstand tegen corrosie is een essentiële eigenschap bij de bepaling van het type roestvast staal dat te gebruiken is voor toepassing in de open lucht. Derhalve zijn er criteria nodig voor het selecteren van het meest geschikte roestvaststaaltype voor gegeven bedrijfsomstandigheden. Een criterium is de hoeveelheid geroest oppervlak dat nog kan worden getolereerd. Om tot een keuze te komen worden een aantal proefplaten elk van een kandidaatlegering aan het bedrijfsmilieu blootgesteld, bijvoorbeeld aan een kustklimaat....

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht