Go to top

Corrosiegedrag van nikkel en zijn legeringen

Nikkel neemt met een evenwichtspotentiaal van -0,227 V een tussenplaats in in de elektrochemische reeks. Het is dus edeler dan zink en ijzer maar onedeler dan tin, lood en koper. Nikkel wordt beschouwd als een lichtelijk edel metaal en het blijkt in de praktijk goed bestand te zijn tegen zowel zure als basische oplossingen.

A.J. Schornagel

Inleiding
 

Nikkel is thermodynamisch stabiel in neutrale en matig basische oplossingen, maar niet in zure of sterk basische oplossingen. Het metaal zal naar verwachting oplossen in zure oplossingen waarbij Ni2+ ionen worden gevormd en er H2 vrijkomt. Nikkel kan in neutrale en matig basische oplossingen passiveren door de vorming van een oppervlaktelaag van Ni(OH)2 en mogelijk NiO. In sterk basische oplossingen is nikkel instabiel, waarbij het oplost onder vorming van Ni(OH)3- ionen. In sterk oxiderende neutrale en basische condities kan nikkel passiveren door vorming van een NiOOH laag.

Anodisch gedrag van nikkel
 

Er staan vele anodische potentiaal-stroomdichtheid (E-i) krommen voor nikkel ter beschikking, die zijn opgemeten met potentiostatische, potentiokinetische en, vroeger, galvanostatische technieken. Helaas bestaat er lang niet altijd overeenstemming tussen de meetresultaten, afkomstig van verschillende bronnen. De voornaamste reden hiervoor is gelegen in de aard en hoeveelheid verontreinigingen in het metaal en in de oplossing, die beide van grote invloed zijn op de vorm van de kromme, en in variaties in experimentele procedure.

Afbeelding 1 toont een kromme voor nikkel in 0,5 M H2SO4 waar de hoofdkenmerken van het anodisch gedrag van het metaal zijn te zien die van belang zijn voor zijn corrosieweerstand. Te zien is dat in zure oplossingen nikkel in staat is om te passiveren en dat de omvang van het passieve gebied (DE) aanzienlijk is: ongeveer 0,5 V. De passivering van nikkel in zure oplossing is een kenmerk dat niet wordt voorspeld door het potentiaal-pH evenwichtsdiagram. In de praktijk blijkt het passiverend...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht